Katalizator 1.9 TDI AHF

17 Lip 2020, 06:21

Witam, mam katalizator z Golfa 4 1.9 TDI AHF 110KM i teraz pytanie czy lepiej sprzedać go całego czy wybebeszyć go i potem sprzedać? No i jak miałbym go rozdłubać to gdzie to potem sprzedać?
Ciastek140
Początkujący

17 Lip 2020, 14:31

Sprzedaj w całości. Jak go wybebeszysz to ewentualnie może sam środek uda się sprzedać ale będzie z tym więcej problemu dlatego nie warto bawić się w takie dłubanie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

19 Lip 2020, 07:52

Ok, a gdzie mogę go sprzedać i ile jest wart +/-? Dodam, że golf ma 330 tys. najechane
Ciastek140
Początkujący

28 Lip 2020, 10:28

Poszukaj skupu katalizatorów i zobacz na ile go wycenią. Wszystko zależy tez od tego jaki wkład ma katalizator w Twoim przypadku może być ceramiczny lub metalowy bo w BMW były tez platynowe i tam ceny to nawet kilka tysięcy. U ciebie myślę że może to być jakieś 500zł. Zobacz sobie nawet w necie tylko najlepiej jak byś znał dokładne oznaczenie katalizatora to będzie Ci łatwiej go wycenić.

Jak już będziesz znał wstępną cenę to szczegółowa wycena polega zazwyczaj na rozcięciu na dwie lub trzy części puszki katalizatora, przy użyciu specjalistycznego narzędzia tzw. krokodyla. Następnie wysypuje się jego zawartość do urządzenia, które rozdrabnia i kruszy ceramikę na pył. Przefiltrowany proszek trafia do spektrometru, gdzie odbywa się pomiar zawartości metali szlachetnych. W zależności od ilości cennych kruszców ustalana jest wartość katalizatora metalowego czy ceramicznego.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Wrz 2020, 10:25

Trochę to skomplikowane ale jak można wziąć kilka tysi za taki katalizator to warto sprawdzić
Michał1988
Nowicjusz