Katalog cen nowych samochodów

05 Lut 2019, 22:21

Witam,

chciałbym stworzyć stronę internetową z listą wszystkich dostępnych w Polsce modeli nowych samochodów wraz z ich cenami, wyposażeniem i zdjęciami. Czy dilerzy udostępniają takie dane?

Widziałem na stronach konkretnych marek ceny samochodów na stronie internetowej. Mi bardziej chodzi o zestawienie tych danych w jednym pliku.
bruder
Obserwowany

06 Lut 2019, 00:32

Możesz pobrać z Volvo katalogi online, tam masz cenniki i specyfikacje
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

06 Lut 2019, 08:02

bruder napisał(a):chciałbym stworzyć stronę internetową z listą wszystkich dostępnych w Polsce modeli nowych samochodów wraz z ich cenami,

Ale po co :?: Samar już takie coś zrobił.
https://www.samar.pl/katalog-nowych-samochodow
Jeżeli chcesz zrobić coś oryginalnego, to zrób taki katalog z realnymi cenami sprzedaży(po upustach dealerskich), tylko to o wiele trudniejsze, bo dealerzy nie chwalą się po ile rzeczywiście sprzedają swoje auta.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

06 Lut 2019, 14:07

yeti65 napisał(a):Jeżeli chcesz zrobić coś oryginalnego, to zrób taki katalog z realnymi cenami sprzedaży(po upustach dealerskich), tylko to o wiele trudniejsze, bo dealerzy nie chwalą się po ile rzeczywiście sprzedają swoje auta.

To nie możliwe bo większość ofert jest indywidualnych, zbyt dużo zmiennych, nie da się uśrednić rabatów
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

06 Lut 2019, 14:40

Rom33 napisał(a):To nie możliwe bo większość ofert jest indywidualnych, zbyt dużo zmiennych, nie da się uśrednić rabatów

Myślę, że jakby ktoś miał dostęp do danych ubezpieczycieli, to można by było pokusić się o takie zestawienie. Nowe auto ubezpiecza się na kwotę zakupu.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Lut 2019, 15:18

Ok, z tym że każdy rabat jest uwzględniony od wesji wyposażenia, silnika, napędu, dodatkowych pakietów, dodatkowego wyposażenia, koloru, felg itp. Dodatkowo zależy od klienta, czy jest prywatną osobą czy firmą, czy ma np. flotę Premium, czy jest klientem biznes, czy wchodzi w rabat grupy zawodowej, czy w rabat korporacyjny itp. Kombinacji jest mnóstwo. Osobną kwestią jest rabat na samo auto a osobna może być na dodatkowe wyposażenie, czy liczony jest razem czy oddzielnie, czy zostawiasz auto w rozliczeniu i jaki jest sposób finansowania. W rzeczywistości rabat na takie samo auto może być od 6-25% w zależności od klienta i dealera.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Siedmiomiejscowy Lexus RX
    Jak podaje japoński magazyn Mag-X, premiera wydłużonej wersji bestsellerowego crossovera Lexus RX z kabiną o trzech rzędach siedzeń ma nastąpić już na jesiennym Tokyo Motor Show, a do sprzedaży ruszy w styczniu 2018. Według ...

06 Lut 2019, 15:31

Rom33 napisał(a):W rzeczywistości rabat na takie samo auto może być od 6-25% w zależności od klienta i dealera.

Ale jakie to byłoby ułatwienie(w negocjacjach) dla kupujących. :lol:
Ja ostatnio wysłałem zapytanie do jednego salonu Mitsu w sprawie ASX i oprócz ogólnego rabatu przyznawanego przez importera, dealer jedynie dołożył lakier w gratisie(zakup na firmę). Ale Mitsu nigdy nie szastało rabatami, to nie PSA :mrgreen:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Lut 2019, 19:21

Volvo też nie szaleje ale jak się wie jak ugryźć cenę to można dobrą ofertę zrobić.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz