Ogromne zużycie paliwa

07 Lut 2019, 21:39

W każdym samochodzie, którym jeździłem zawsze miałem zużycie paliwa około 3 litry na 100 km większe niż inni kierowcy w aucie tej marki i z tym silnikiem. Przykładowo w Astrze G 1.6 Twinport (silnik Z16XEP) miałem zużycie paliwa 9-10 l, w Toyocie Avensis II 2.0 D (D4D) 8-9 l, w Astrze K 1.6 Turbo (D16SHT) - no to już w ogóle tragedia - 11 l. Dawniej w Polonezie miałem 11-14 l, w 126p 7-9 l. Jak czytam wątki na forach poświęcone spalaniu i widzę osiągnięcia ludzi, to jest spalanie na poziomie 5 -7 l, to mam ochotę przesiąść się na tramwaj. Wiem, że mam fatalny odruch cały czas lekkiego przyspieszenia i hamowania silnikiem, więc nawet jadąc w dużym natężeniu ruchu, powoli za innymi autami, mam ogromne użycie paliwa. Gdy włączę aktywny tempomat, to od razu spalanie spada o nawet 2 litry. Czy są kursy oszczędnej jazdy samochodem? Możecie kogoś polecić? :evil:
aGradory

11 Lut 2019, 12:51

Tu kurs nie jest ci potrzebny jedynie musisz zrozumieć kiedy samochód spala najmniej poczytać trochę o tym i sprawdzić efekty jeżdżąc własnym autem.

Generalnie bardzo powolne przyspieszanie nie jest wskazane bo wtedy spalisz dużo paliwa zanim osiągniesz odpowiednią prędkość do której dążysz. Dobry rozwiązaniem jest przyspieszanie w miarę dynamiczne i później utrzymywanie zadanej prędkości odejmując trochę nogę z gazu.

Przy hamowaniu najlepiej hamować silnikiem na biegu i zmieniać wciskając sprzęgło już przy niskich prędkościach lub wykonać redukcję i dalej hamować biegami. Jak widzisz z daleka czerwone światło warto zdjąć nogę z gazu by uniknąć gwałtownego hamowania i później przyspieszania. Trzeba sobie trochę kalkulować to co dzieje się przed nami i odpowiednio wcześniej reagować.

Pamiętaj tez że jazda na wysokim biegu przy niskiej prędkości często oznacza większe zużycie paliwa niż na niższym biegu przy wyższych obrotach :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

11 Lut 2019, 14:06

Cichy77, dzięki, porady jak dla motoryzacyjnego debila, ale w kwestii oszczędnej jazdy zachowuję się jak motoryzacyjny d...l, a nawet gorzej więc porady uzasadnione. Przyspieszanie zawsze bierze najwięcej paliwa. Trzeba się nauczyć jeździć ze stałą prędkością gdzie się da.
aGradory

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Proace Verso (od 2016)
    To największa w historii Toyota o nazwie Verso, mogąca zabrać na swój pokład od 5 do 9 pasażerów. Została pomyślana jako uniwersalny pojazd zarówno do firm, jak i dla rodziny, lub też jako komfortowy ...