Kia Carens 2008 - Przekaźnik/Bezpiecznik robi zwarcie

02 Paź 2015, 20:57

Witam,

Moja Kia Carens 2.0 Benzyna 2008 rok ok 4 miesiące temu miała taki kłopot iż jeden z przekaźników, dokładnie ten od wysokich obrotów wentylatora chłodnicy robił zwarcie i przy próbie odpalenia samochodu był tylko zgrzyt i na chwile samochód odcinał całkowicie zasilanie, kiedy wyjąłem ten przekaźnik samochód odpalił normalnie, wymieniłem go na nowy i wszystko było Ok.

Aż do dziś... Dziś ten sam kłopot lecz teraz jest to inny przekaźnik/bezpiecznik, przy próbie włączenia mam zgrzyt i brak prądu przez kilka minut. Wyjąłem kilka przekaźników i bezpieczników po kolei ale nie trafiłem w ten uszkodzony a nie chce wyjąć przypadkiem jakiegoś którego brak może uszkodzić samochód.

Proszę o informacje którego na pewno nie mogę wyjąć przy próbie odpalenia aby nic nie spalić, a które mogę wyjmować i próbować :)

Ogólnie to chyba będę musiał wybrać się do elektryka aby zobaczył dlaczego tak często przepala się przekaźnik....

Załączam foto bezpieczników.
krzys7
Początkujący

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 06 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Kia Carens
Silnik: 2.0 144KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Jak zachować się na skrzyżowaniu równorzędnym?
    Skrzyżowania równorzędne to we współczesnych miastach niezbyt częsty widok, dlatego wielu kierowców nie potrafi się właściwie zachować w takim miejscu. Podstawą jest przestrzeganie zasady prawej ręki. ...