20 Wrz 2012, 20:27
Witam.
Mamy samochód Kia Carnival (bodajże 2006 rocznik) z przebiegiem 140tys. km. Auto było kupione jakiś rok temu przez znajomego, które auta sprowadza z Francji, więc jak wiadomo Bóg go wie co z tym autem mogło być. Kiedy kupiliśmy to auto na gwarancję nam wymienili łożysko oporowe. Od czasu do czasu miałem przyjemność jeździć w trasę tym autem i od samego początku mi się działanie sprzęgła nie podobało. Jak wiadomo - sprzęgło hydrauliczne jest i mówiono mi, że to dlatego tak dziwnie się je wdusza i biegi zmienia.
---
Po jakimś czasie zaczynały się poważniejsze problemy związane właśnie tylko i wyłącznie ze sprzęgłem. Pewnego pięknego dnia jadąc 70 km od firmy auto zaczęło dziwnie reagować na zmianę biegów. Otóż stoję na światłach. Wrzucam 1-wszy bieg i daję trochę gazu. Nie ważne jak bardzo naduszałem gaz to obroty rosły, ale samochód specjalnie nie przyśpieszał (jakbym powoli ruszał). Zmieniam na 2gi bieg i on dalej przyśpiesza w swoim tępie. Po paru postojach na światłach wyraźnie moc spadała, aż w końcu był objaw, że od 0-20 km/h przyśpieszał mi w około 20 sekund. Mimo, że miałem 2-3-4tys. obrotów. Musiałem się zatrzymać i prosić o pomoc. Samochód trafił na warsztat, parę dni go robiono i oddano ponownie do użytku. Sytuacja się powtórzyła po parunastu minutach. Zjechałem na pobocze, przyjechał ponownie mechanik, odpalił samochód i ruszył i działało normalnie. Co się okazuje - temperatura sprawia, że coś się dzieje z tym sprzęgłem i nie wysprzęgla... Auto zachowuje się jakbyśmy mieli w połowie wciśnięte sprzęgło i dawali gazu. Ślizga się. Była regulowana śruba/głowica pod sprzęgłem - nie dało efektu. Biegi wchodzą normalnie - sprzęgło też działa normalnie. Była wymieniona pompa - też nie dało efektu. Mechanikom i serwisantom kończą się pomysły, a auto dalej stoi i stoi... (Fakt jest też taki, że serwisancie niespecjalnie się starają w salonie KIA - naszym). Czy miał ktoś podobne/takie same objawy? Czy wiecie co to może być? Z czym mogą być problemy? Co sprawdzić? Jak temu zapobiec? PS. Widziałem podobne wątki, ale dotyczące nie mojego objawu, ale objawu, że sprzęgło dziwnie chodzi - wystarczy leciutko lub mocno nadusić by zmienić bieg. Takiego tematu nie znalazłem.
Pozdrawiam
Dzikix