Kia carnival vs peugeot 806

20 Lip 2011, 11:34

witam przeglądając dzis jedno z portali ogłoszeniowych zobaczyłem kia carnival 2003r 2.9crdi 145KM
na fullu za 15 tys i peugeota 806 2.0hdi 110KM z bogatym wyposażeniem. Który polecacie i jakie macie opinie o kazdym z tych samochodów . Macie inne typy to podajcie
traker007
Początkujący

Miejscowość: poznan

20 Lip 2011, 11:37

Do Kii to tylko ten diesel którego znalazłeś, ale pamiętaj że one rdzewieją.
karolek26
Nowicjusz

Miejscowość: Piastów

20 Lip 2011, 13:19

W Kie sie nie pakuj no chyba że chcesz być stałym klientem warsztatów.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Lip 2011, 19:10

ja zdecydowanie polecam 806 /lub bliżniaki/ nawet 3 lata starsze bedą górą 8)
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

21 Lip 2011, 19:53

A może VW Sharan?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

21 Lip 2011, 19:56

Taka sama padaka jak 806 i niewiele mniejsza niż Carnival.
Może Voyager tyle, że 3.3 lub 3.8 z automatem + LPG, koszty paliwa wychodzą podobne a komfort jazdy i przyjemność z jazdy znacznie większa.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Rok produkcji: 2000

21 Lip 2011, 21:58

Czemu uważasz że Sharan to padaka?Voyager wcale nie jest lepszy,części droższe od takiego Sharana a silnik żłopie paliwo jak może.
Od siebie dodam Merca Vito,bardzo fajny samochodzik [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

23 Lip 2011, 21:46

barol91 napisał(a):W Kie sie nie pakuj no chyba że chcesz być stałym klientem warsztatów.

Nie sugeruj się tą wypowiedzią bo widać że szanowny Pan nie ma pojęcia o tym samochodzie. Jestem właścicielem kilku samochodów ale na co dzień do firmy używam kii Carnival 2.9TDI (crdi rzeczywiście dość awaryjne) w automacie wcześniej miałem MB w211 i dosłownie użytkowałem go 3 miesiące awaryjność tego samochodu z reszta jak wszystkich Mesiów od 98' była powalająca. Mam również MB w124 500e (mój rodzynek) i jest z nim tak samo jak z kianką jedyne co wymieniam to klocki oleje paski żaróweczki. Sam nie ufałem koreańskiej marce wiec prosto po zakupie postanowiłem obejrzeć całe auto każdy zakamarek, rdzy nie znalazłem tylko rurki od klimatyzacji tylnej strefy były zjedzone :) zawieszenie Koreańczycy zrobili jak w czołgu wszystko jest potężne i solidne w końcu auto waży 2T. Spalanie w automacie to coś około 10L może ponad przy włączonej klimatyzacji. A jeszcze jedna awaria to zapchany filtr paliwa ale to wina stacji benzynowej bo we wszystkich autach już mi się zapchał przez stacje intermarche. Chyba im tam kontrole naśle !
Zauważ jedno że koreańskie samochody dają gwarancje 7 lat a nawet możliwość przedłużenia nawet jak coś się spartoli to części są komicznie tanie. A taki piep...ny nowy mesiu albo wielce francuski peugeot ich przychody to tylko 30% ze sprzedaży samochodów a resztę kasy zarabiają na częściach i serwisie.
666Sabbath
Obserwowany

Auto: w124 500e

23 Lip 2011, 21:55

Tak to ciekawe czemu czytając wypowiedzi na temat tego auta w necie większość osób na nie narzeka?Dlaczego zawsze to auto jest na odległych miejscach w rankingach awaryjności?Dlaczego niektóre egzemplarze z allegro nie chcą sie sprzedać tylko cena co chwile spada?
Barol
Awatar użytkownika

23 Lip 2011, 22:07

Dokładnie tak,Carnival to jeden wielki szit.. w poprzedniej robocie jeżdziłem takim,psuło sie w nim wszystko co sie dało,szef wkońcu nie wytrzymał i puścił za grosze bo praktycznie co 2-3tygodnie auto stało u mechanika.Podobnie znajomy mojego ojca,też miał Carnivala,też sie psuł ale porobił wszystko i wystawił na allegro za cene za jaką wtedy chodziły i co?Zero telefonów,wkońcu po 3miesiącach poszedł za grosze do handlarza.Carnival to ZŁO.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

24 Lip 2011, 09:01

W sumie wystarczy spojrzeć w statystyki awaryjności taki Sharan czy 806 zazwyczaj trafiają na sam koniec listy ale mimo to Carnival w tym samym roczniku potrafi mieć 2 razy większą awaryjność niż one.
Rozumiem, że nie jest to do końca miarodajne ale jeśli wszędzie uzyskuje tak fatalne wyniki to coś w tym musi być.
Nie rozumiem o co Ci chodzi z tą gwarancją, wtedy KIA nie dawała 7 letniej, równie dobrze mogę powiedzieć, że 806 był mało awaryjny bo teraz Peugeot daje 5 lat gwarancji, tylko po co skoro nie ma to związku z opisywanym autem.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Rok produkcji: 2000

24 Lip 2011, 09:36

No własnie jak dobrze pamiętam to Kia 7lat gwarancji wprowadziła jakieś 3-4lata temu.
Barol
Awatar użytkownika