REKLAMA
Witam,
Poszukuję samochodu nowego lub używanego (maksymalnie 3-letniego). Powinien być to samochód klasy kompaktowej lub auto miejskie (segment B), nadwozie 5 drzwiowe, hatchback. Co do wymagań, to silnik raczej benzynowy, o niewielkiej pojemności, raczej coś w rodzaju 1.4, wymagane jest również ESP.
Bardzo mile jest również widziana klimatyzacja automatyczna, jednak rodzi się tu moje pytanie odnośnie spadku mocy silnika, ponieważ wiele się słyszy opinii o drastycznym obniżeniu wydajności silnika i obrotów przy małych pojemnościach jednostki napędowej.
Mam również pytanie o wzrost zużycia paliwa, podsumowując, czy opłaca się dopłacenie tych średnio 2tys. zł za klimatyzację automatyczną biorąc pod uwagę powyższe wątpliwości.
Ważnym elementem w wyborze nowego samochodu są również warunki serwisowe u poszczególnych dilerów - gdzie mogę znaleźć najlepsze i najbardziej opłacalne warunki gwarancji?
Mam również wątpliwość odnośnie wyboru segmentu jeżeli chodzi o nowy samochód. Za posiadaną kwotę jestem w stanie kupić kompakta w podstawowej wersji lub samochód miejski w wersji bogatszej i z lepszym silnikiem. Obecnie jeżdżę pandą 1.1 i samochód jest po prostu za mały.
Z góry dziękuję za otrzymane rady i wskazówki.