Kia Cee'd - Co powiecie i czy warto kupić?

18 Lut 2007, 19:09

Wyszedł właśnie nowy model kia ceed i mam okazje go kupić. Prosze o opinie na temat tego samochodu. Jak ktoś posiada już to autko niech napisze jaki jest w funkcjonowaniu jak sie prowadzi i czy wogóle czy warto go kupić????
rodman40
Nowicjusz

19 Lut 2007, 20:04

eh. Marka KIA już mi się źle kojarzy.
sykacz
Nowicjusz

20 Lut 2007, 19:27

Dawniej z Kiami bywało różnie - od modeli bardzo udanych (Shuma) do kompletnych porażek (Picanto)... Cee'd jest raczej tym lepszym fragmentem całej tej układanki...
Zajrzyj sobie tutaj: kia-cee-d-opinie-krotki-test-i-opis-vt1270.htm - tam już poruszałem temat z punktu widzenia kierowcy testowego... ;)
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

23 Lut 2007, 23:19

kia cee'd jest spoko...
Kia powoli się zmienia...
zmienia się na dobre :wink: :wink: :wink:
don't worry be happy :wink:
Leo;))
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

07 Mar 2007, 00:04

Leo;)) napisał(a):kia cee'd jest spoko...
Kia powoli się zmienia...
zmienia się na dobre :wink: :wink: :wink:

Może troche nowości na temat ceed'a
Punto II - cee'd zamówiony
mq21
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ostrów Wlkp.

09 Kwi 2007, 23:11

Witam,
widzę że dyskusja idzie na całego, ale większość wypowiedzi jest trochę nie na temat. Ja sam jeżdżę wersją 1.6 CRDi (90 KM) i zapewniam Was, że jest już w sprzedaży. Następna kwestia: jeśli komuś to auto przypomina Corollę, to znaczy że albo nie widział Corolli albo Ceed'a. Ja nawet swego czasu specjalnie dla niedowiarka zestawiłem swojego Ceed'a na parkingu z Corollą i różnice są tak daleko idące, że tylko niewidomy mógłby te samochody mylić ze sobą (wg. mnie Ceed ma wprawdzie grill podobny do Corolli, ale w sumie bardziej podobny jest do Golfa V a nawet bardziej do Peguota 307 - i wielkościowo i jest identycznie tak samo obło-kanciasty, ma taki sam kąt natarcia przedniej szyby, bryłę nadwozia - ma taką samą "szczurzo-świstakową" sylwetkę, trochę "mysi" pyszczek; i w ogóle na pierwszy rzut oka tak różni się od Corolli, że szkoda gadać). Na pytanie "czy warto kupić Ceed'a", odpowiedź nie jest prosta, bo pytanie samo w sobie jest sformułowane niewłaściwie. Jeśli zatem szukasz dobrze wykonanego samochodu klasy tzw. niższej średniej (dojazdy do pracy, wyjazdy weekendowe z rodziną, ew. dłuższe samotne wyjazdy - np. PH), cenisz sobie swoje pieniądze a do tego podniecają cię gadżety - to ten samochód jest świetną propozycją, wprost idealny ! Jeśli zaś szukasz pojazdu do bicia rekordów (wszystko jedno jakich), to Ceed chyba się nie nadaje ;-) Na pewno nie nadaje się do podrywania lasek (bo te wolą Audi) :-)
Niezależnie od wszystkiego uważam, że moja decyzja o kupnie Ceed'a była dobra ! Już auto testowe zrobiło na mnie piorunujące wrażenie (ponieważ przesiadłem się wprost z pompowtryskiwacza, tzn. z Octavii Elegance TDi 110). Pierwszym moim wrażeniem w środku był zupełny brak "azjatyckiej urody" oraz naprawdę niesamowicie wygodne i przestronne wnętrze + system audio (naprawdę super). Po uruchomieniu silnika doznałem totalnego odlotu: auto jest BARDZO CICHE w środku, drzwi zamykają się jak w "mesiu", podwójna uszczelka skutecznie odgradza od świata za szybą... Suma summarum: żywy silnik, luksusowa trakcja, nowoczesny niemal włoski design (bardzo mi odpowiada blado mandarynkowy kolor podświetlenia), fajny, bardzo żywy i szalenie oszczędny silnik, wiele bardzo dokładnie przemyślanych funkcji automatycznych + sporo elektronicznych gadżetów za te pieniądze robią wielkie wrażenie. I tak np. przy prędkości 40 km/h samoczynnie zaskakuje "central" i trzyma tak do momentu kiedy kierowca wyjmie kluczyk ze stacyjki - swobodnie drzwi może otworzyć tylko kierowca i to tylko - co chyba logiczne - od środka. Koreańczycy (?) pomyśleli też o funkcji "gala" czyli automatycznej regulacji głośności radia w funkcji prędkości - można to też sobie samemu podregulować na czułość albo zupełnie wyłączyć jak ktoś nie lubi. Innym fajnym bajerkiem jest samoczynne uruchomienie klimy po zamknięciu "by pass'u powietrza" - przy włączonym nadmuchu na szybę w Oktavce jest to fizycznie niewykonalne. Jeszcze innym miłym dodatkiem jest monitor komputera z graficznym wskazaniem konkretnych drzwi o ile te są niezamknięte. Jest też typowo "europejski" wyłącznik świateł (można świateł w ogóle nie wyłączać "ręcznie"; same zapalają się po uruchomieniu silnika). Wiele jest takich zabawek. Ale najważniejsze to to, że samochód naprawdę FANTASTYCZNIE prowadzi się na drodze (rewelacyjne zawieszenie + fajne gumy), pięknie wchodzi i wychodzi z zakrętów, hamulce są piękne (ABS + EBD w standardzie), wspomagania jak dla dzieci (wszystko chodzi "jednym paluszkiem"), ma super fajną skrzynkę biegów i w ogóle kierowca czuje się jak wrośnięty organicznie do samochodu. Fakt, że przez to auto jest mniej tolerancyjne dla różnych błędów - o czym na końcu. Zużycia w ltr. wychodzą mniej więcej: 6 / 3,9 / 5,2 (Miasto / Trasa / Mieszany). Moja Mysia - jak pisałem - ma silnik "słabszy", bardziej ekonomiczny ale przez to jest bardziej podatna na zmianę obciążenia (ilość osób, bagaż, wiatr). Zauważyłem więc pewne odchyłki w zużyciu. Podane wyżej zużycia na pewno rosną o ok. 10-15% jeśli samochód jest załadowany na full. Przy bardzo umiejętnej jeździe na komputer pokładowy, samemu, z niewielkim bagażem ręcznym (walizka, garnitur, laptop) zużycie paliwa w trasie można zredukować do ok. 3,7 ltr/100 (prędkość podróżna ok. 80-100 km/h). Niedawno przejechałem się po autostradzie Wrocław-Legnica-Wrocław i na pełnym gwizdku - z wiatrem i pod silny wiatr - (ok. 175 km/h zużyłem absolutnie na pewno 6,3 ltr/100). Z całą pewnością w tej klasie cenowej konkurencja bezradnie rozkłada ręce ew. pokazuje jakieś Matizy i Trabanty w kącie sali. Ja moją Szczurcią jestem naprawdę zachwycony. Jazda nią sprawia mi ogromną przyjemność (co przy przebiegach rocznych rzędu 85-100 tyś. km nie jest sprawą prostą; bowiem za długo tak jeżdżę - 12 lat - żeby zachwycać się jeżdżeniem). Jeździłem już w życiu i Omegą i Audi 90, VW Borą, Sorento, Scanią, IVECO, Octavią, Audi A8 a nawet VW Pheatonem. Naprawdę zapewniam, że Cee'd jest udanym samochodem, którym jeździ się przyjemnie i luksusowo. Auto to posiada też pewne "minusy". Na pewno za minus uznać tu trzeba sposób lakierowania auta: lakierowanie odbywa się na złożonej karoserii, w związku z czym pod tylnią klapą wychodzi normalnie podkład a na drzwiach (na dolnej krawędzi) wyraźnie widać wiszące, zaschnięte "sople" lakieru. Zauważyłem też, że przy maksymalnych prędkościach, pod wpływem naporu powietrza, nieprzyjemnie pracuje maska silnika, tj. ugina się jakby była za miękka. Ostatnim, ale ważnym minusem Ceed'a jest "nadczułość" wspomagania kierownicy: podobno "twardość" kierownicy rośnie z prędkością, ale ja jakoś tego nie wyczuwam. Przy niezamierzonym poruszeniu kierownicą podczas szybkiej jazdy łatwo stracić panowanie nad pojazdem ! Trzeba trochę poćwiczyć zakręty tym samochodem gdzieś na jakiejś nieuczęszczanej drodze i nabrać wprawy, zanim rozpędzimy go znacznie powyżej 100 km/h. Poza tym auto jest naprawdę WYBORNE. Polecam ! :-)
Stare dobre są: wino i skrzypce. Samochody i żony - tylko nówki !
Domestos
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

10 faktów na temat programu ogniw paliwowych Hyundaia
    Do końca 2015 roku na europejskich drogach pojawi się 250 egzemplarzy modelu Hyundai ix35 Fuel Cell napędzanego ogniwami paliwowymi. Do końca 2015 roku do europejskich klientów trafi 250 egzemplarzy modelu Hyundai ...
    Audi z napędem hybrydowym - A6, A8 oraz Q5
    Audi wyznacza nowe standardy w technologii hybrydowej. Już w 1989 roku marka udowodniła swoje kompetencje w wykorzystaniu technologii hybrydowej dzięki projektowi technologicznemu - Audi duo. Pierwszy model produkcyjny - ...

29 Mar 2008, 23:21

Czy warto kupić Kia Cee'd- odpowiedź jednoznaczna NIE. Dlaczego- marka Kia mówi sama za siebie(awaryjność przede wszystkim)
alanjamajka
Nowicjusz

Miejscowość: Mława

29 Mar 2008, 23:34

alanjamajka napisał(a):Czy warto kupić Kia Cee'd- odpowiedź jednoznaczna NIE. Dlaczego- marka Kia mówi sama za siebie(awaryjność przede wszystkim)

Kolego nie możesz przekreślać samochodu bo to KIA. Oglądałeś to auto na żywo, jeździłeś nim? Generalnie ta marka ostatnio potrafi zaskakiwać i warto się przyjrzeć bliżej danemu modelowi.
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Rok produkcji: 2016

31 Mar 2008, 09:22

alanjamajka napisał(a):Czy warto kupić Kia Cee'd- odpowiedź jednoznaczna NIE. Dlaczego- marka Kia mówi sama za siebie(awaryjność przede wszystkim)

Gość z konkurencyjnego salonu?
A może cierpi na psychice, bo się wpakował w matiza, albo innego lanosa... :mrgreen:
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Rok produkcji: 1990

31 Mar 2008, 15:13

Coś w tym jest, że można oceniać samochody po marce, ale nie zawsze.
Kia produkuje samochody które mają zawalczyć o rynek europejski i mają na to szanse. Niska cena, komfort i styl jak u konkurentów, pytanie co z jakością wykonania? Żeby nie było Daewoo też nie sprawia swoim użytkownikom poważnych kłopotów.

Ja sam ciekaw jestem np. nowego Bravo. Samochód prezentuje się wybornie, ale pytanie czy Fiat wreszcie stworzył auto niezawodne?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Mar 2008, 17:17

Dishman napisał(a):Ja sam ciekaw jestem np. nowego Bravo. Samochód prezentuje się wybornie, ale pytanie czy Fiat wreszcie stworzył auto niezawodne?

Jedziłem ostanio wersją 1.9 JTD.Na mój gust własności jezne ma lepsze od Focusa,a napewno od Golfa.Jakość materiałów bez zarzutu,tylko mało miejsca z tyłu.
michalmanu
Zaawansowany

Miejscowość: Silesia

31 Mar 2008, 22:55

michalmanu napisał(a):Jedziłem ostanio wersją 1.9 JTD.Na mój gust własności jezne ma lepsze od Focusa,a napewno od Golfa.Jakość materiałów bez zarzutu,tylko mało miejsca z tyłu.

Zgadzam się z Michalmanu. Rzeczywiście właściwości jezdne nowe Bravo ma całkiem przyzwoite. Sam nie sprawdzałem, ale informacje mam z pierwszej ręki. Jakość wykończenia też na dosyć przystępnym poziomie. osobiście bardzo podoba mi się to autko, zarówno wnętrze jak i karoseria. No ale co do miejsca z tyłu to rzeczywiście trochę za mało. A co do Ceed'a to według mnie autko bardzo ładnie się prezentuje.Wykończenie wnętrza również całkiem przyzwoite. Silniki także do przyjęcia. Nie szkodzi, że to Kia. Niektórzy, wystarczy, że spojrzą na markę i od razu wszystko przesądzają, co jest według mnie czystą głupotą. Najpierw trzeba sprawdzić, przetestować, a dopiero potem komentować :)
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

31 Mar 2008, 23:31

W testach kompaktów KIA zajmuje wysokie lokaty. Oczywiście punktuje niską ceną, ale mimo wszystko dzielnie rywalizuje z Golfem, Aurisem.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Kwi 2008, 18:00

ja polecam naprawde fajne kompaktowe pojemne auto a co do awaryjnosci nie bede sie wypowiadal bo uwazam ze nie mozna przekreslac samochodu tylko dlatego ze pochodzi w korei i dawne modele tej marki bylu do dupy
kupie sobie vw phaetona ;)
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

26 Lip 2008, 15:54

mistrzu567 napisał(a):ja polecam naprawde fajne kompaktowe pojemne auto a co do awaryjnosci nie bede sie wypowiadal bo uwazam ze nie mozna przekreslac samochodu tylko dlatego ze pochodzi w korei i dawne modele tej marki bylu do dupy

Osobiscie nigdy nie jeździłem Kią i nie znam sie na nich ale dla zasady i biorąc pod uwage awaryjność Kii to bym sie powaznie zastanowił nad kupnem tego samochodu. Kia rzeźbiła sobie ostro paroma modeali które obnażały słabość tej marki i nie sądze by byli w stanie wszystko zmienić jednym modelem,moze i ma super hiper audio,moze i przyjemnie sie jezdzi ale poczekajmy pare lat i zobaczymy co sie stani i czy coś sie stanie,ja osobiscie jestem fanatykiem Hond.Z tego co czytam o Kii to jest typowy sredni samochód,wygląda normalnie,w srodku wygląda jak większosc samochodów,nic nowego tak naprawde,a cena to jednak niska jak na samochód tak rozgłaszany wszędzie.Prawda jest taka,ze im samochód droższy tym lepszy.Radze sie poważnie zastanowic
Honda rulezzz
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa