Kia Proceed - jaki silnik?

11 Lis 2009, 00:43

Co sądzicie o aucie Kia ProCeed? Pytam o awaryjność i wrażenia z jazdy. jaki silnik jest do niej najfajniejszy? Czy nowa jest warta swoich pieniędzy czy lepiej kupić coś innego, np. Focusa?
Ostatnio edytowany przez moku, 21 Lis 2009, 13:22, edytowano w sumie 1 raz
moku
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

12 Lis 2009, 10:52

Kia ma zasadniczą wadę: 7 lat gwarancji. Dlaczego 7 lat gwarancji to wada? To są kajdany na 7 lat, na korzystanie z serwisów ASO. Wg mnie 2 - 3 lata wystarczą, żeby wykluczyć poważne usterki, dalsze płacenie za przeglądy w ASO jest bez sensu. Serwisy KIA... tu musiałbyś popytać innych użytkowników KIA z twojej okolicy jak podchodzą szczególnie do napraw gwarancyjnych. Możesz spytać policjantów jak oceniają to auto ;) KIA to nowa sieć serwisowa i często słyszałem, że pracujący tam technicy to ludzie z łapanki. Były tez problemy z lakierem, fabryka na Słowacji nie udźwignęła popularności modelu i wypuszczali samochody z niedoschniętym lakierem na fabryczne parkingi, skutkowało złuszczaniem się bezbarwnego lakieru. Nie wiem czy to wciąż aktualny problem ale robili to w ramach gwarancji, z tym że malowali tylko uszkodzone elementy a nie całe auto, wprawny lakiernik na pewno zobaczy różnicę.

Jeśli chodzi o FOCUSA, to dobrze się prowadzi, poza tym jest bardzo głośny powyżej 120km/h i bardzo dużo pali. Z silnikiem 1.6L spalanie przy prędkościach autostradowych dochodziło do 15L/100km. Fotele mało wygodne, chyba lepsze są w KIA. FOCUS ogólnie jest dosyć trwałym modelem i nie sprawia zbyt wielu kłopotów, serwis forda też jest ok i robią w wyznaczonych terminach.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

12 Lis 2009, 15:25

karlone napisał(a):Kia ma zasadniczą wadę: 7 lat gwarancji. Dlaczego 7 lat gwarancji to wada? To są kajdany na 7 lat,

tutaj się nie zgodzę ... zaraz wytłumaczę dlaczego ...ale zacznijmy od tego, że na silnik i podzespoły jest bodajże 5 lat gwarancji, a 7 lat na nadwozie.... nie pamiętam dokładnie ile lat na co było ./ a dlaczego się nie zgadzam że 7 lat gwarancji to kajdany ? bo gdyby ta gwarancja była na wszystko to warto było by je kupić ponieważ w wypadku jakiej kolwiek usterki jedziesz do ASO i niech naprawiają ... zaś jeśli miałbyś standardową gwarancję a po 3 lata wyjdzie na wierzch jakaś usterka silnika no to radź sobie sam i płać ! .

karlone napisał(a): KIA to nowa sieć serwisowa i często słyszałem, że pracujący tam technicy to ludzie z łapanki.
W Volkswagenie w Krakowie również pracują ludzie z łapanki ... myślę, że w Polsce to "standard"

karlone napisał(a): Były tez problemy z lakierem, fabryka na Słowacji nie udźwignęła popularności modelu i wypuszczali samochody z niedoschniętym lakierem na fabryczne parkingi, skutkowało złuszczaniem się bezbarwnego lakieru

z tego co się orientuję dotyczyło to jedynie koloru czerwonego...
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

12 Lis 2009, 20:19

Co do "wady" siedmioletniej gwarancji- nie chcesz mieć gwarancji- bo Ci się znudziła, bo przeglądy za drogie, bo tak Ci się podoba- to nie robisz przeglądów w ASO i po problemie... :roll:
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

13 Lis 2009, 09:05

eaxene napisał(a):Co do "wady" siedmioletniej gwarancji- nie chcesz mieć gwarancji- bo Ci się znudziła, bo przeglądy za drogie, bo tak Ci się podoba- to nie robisz przeglądów w ASO i po problemie... :roll:

jasne... może ja bym nie robił ale wyobraź sobie typowego kapelusznika kupującego to auto, "przecież jak będzie odsprzedawał to dostanie mniej" mniejsza oto ile zapłaci więcej za przeglądy w ASO ;) te 7 lat działa na psychikę i spece od marketingu dobrze omamiają tych ludzi, oni tam będą jeździć, bo się im wydaje że jak nie pojadą to zaraz coś poważnego się zepsuje ;) taka mentalność.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

13 Lis 2009, 10:13

karlone napisał(a):oni tam będą jeździć, bo się im wydaje że jak nie pojadą to zaraz coś poważnego się zepsuje ;) taka mentalność.

Bo to często tak jest. niektórzy mówią o złośliwości przedmiotów martwych.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Lis 2009, 15:44

Moim zdaniem serwisowanie np:4-letniego auta ,nie uchroni go od awarii...a z kosztami usunięcia awarii to nawet w serwisie może być różnie.Nie jestem fanem długoletnich gwarancji polegających na zapewnieniu sobie koncernowi i sieci ASO ,stałych klientów i bezpiecznej egzystencji...ale cóż ,to przecież ludzie wybierają co wolą. :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

22 Lip 2011, 21:37

Witam. Od dwóch miesięcy posiadam to auto z 2008r i powiem, że w 90% jestem z niego zadowolony. Jaki silnik? Powiem tak zależy dużo od Ciebie i od tego czego w nim szukasz. Ja w swojej Kia mam 2.0 w benzynie i powiem szczerze, że można się nim pobawić ale spalanie sprowadza na ziemię. W trasie ok. 7.8 co i tak jest niespodzianką ale w mieście w granicach 10 litrów. Silnik ten chodzi niewiarygodnie cicho ( czasami zastanawiam się w ogóle czy mam odpalony samochód :D ) jest elastyczny i bardzo równo pracuje. Jeżeli chodzi awaryjność hmm mam jakieś stukanie prawdopodobnie przez to, że dostałem w tył i po naprawie coś się poluzowało. Reszta jest ok jak na 35 tysięcy wszystkie podzespoły są jak nowe w sumie to są :P . Nagłośnienie jest bardzo bardzo dobre nie potrzebuje absolutnie jakichkolwiek zmian. Skórka idealnie się prezentuje i wykonanie deski jak na koreańczyka jest super. Ja polecałbym Ci ten samochód bo naprawdę na ulicy przyciąga uwagę przechodniów.
Wykos
Obserwowany

Auto: KIA Pro Ceed