KIA Cee'd kluczyk i immobilizer nie działa po wymianie baterii

20 Lut 2023, 22:52

Cześć,
wydaję mi się, że wybrałem dobry dział :) Mianowicie rozchodzi mi się o kluczyk i immobilizer. Jestem w posiadaniu KIA Cee'd z 2009 roku oraz dwóch kluczyków. Wymieniałem w jednym obudowę, co wiązało się z wyjęciem baterii. Jak wiadomo, drzwi otwiera ale samochodu już nie odpali. Jak zaprogramować na nowo kluczyk, żeby działał jak należy? W Audi miałem kombinacje przycisków, tutaj ciężko było mi coś znaleźć.
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Matsanchesss
Obserwowany

21 Lut 2023, 09:29

A może zapomniałeś przełożyć pestkę immo ze starej obudowy? Wyrzuciłeś już? Nie wiem jak to jest w kia ale to często spotykana sytuacja przy Francuzach.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Lut 2023, 09:45

Jak masz starą obudowę to zobacz czy jak ją przyłożysz do stacyjki z nowym kluczem to będzie ok. Ten transponder w kluczykach czasem jest gdzieś mocno wciśnięty pod jakimiś zaślepkami i na pierwszy rzut oka go nie widać. Tu masz na szybko znaleziony filmik z kluczykiem z Kia w którym autor wyjmuje transponder, a wcześniej zaślepkę

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

W Kia z tego co wiem wymiana baterii nie powoduje rozkodowania się kluczyka więc przełożenie do innej obudowy też nie powinno nic zmienić w tej kwestii jak będziemy pamiętali również o transponderze od immo.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Lut 2023, 15:50

Transponder przerzuciłem, nie uszkodziłem. Lampka od immobilizera zapala się i gaśnie.
Matsanchesss
Obserwowany

22 Lut 2023, 09:17

Matsanchesss napisał(a):Lampka od immobilizera zapala się i gaśnie
No to tu powinno być ok. Sprawdzałeś czy na drugim kluczyku odpala bez problemu?

W Twoim przypadku wymiana obudowy kluczyka to tak jak zwykła wymiana baterii więc tu nie powinno być żadnego problemu. Na drugim kluczyku odpala bez problemu? Jeżeli tak przyjrzyj się na wszystkie kontrolki czy na obu kluczykach zachowują się tak samo.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ile pali hybrydowy SUV?
    Za przykład weźmy SUV-y wyposażone w napęd hybrydowy. Auta tego typu są większe niż popularne hatchbacki, a ich masa zdecydowanie przekracza 1,5 tony. Dla wielu mogłoby to zabrzmieć jak recepta na wysokie spalanie i słabe ...
    Demontaż zderzaka Porsche Cayenne, Poradnik
    Podzielę się wiedzą jak zdemontować zderzak w Porsche Cayenne 2 generacji po lifcie. Narzędzia jakie musimy przygotować to: Kluczy nasadowe 10 Torx 20 lub 25, 30 Klucz do spinek lub płaski śrubokręt Odrazu mówię że ...