KIA Ceed 1.4 LPG - gubi olej

30 Lis 2018, 12:10

Cześć, we wrześniu zakupiłem w/w auto. Rocznik 2008, obecny przebieg 169k km. Jest to auto z instalacją gazową STAG zamontowaną również w 2008. Po zakupie wymieniłem wtryskiwacze gazu oraz komplet filtrów + olej (zalałem olej 5W30 ELF SXR, nie wiem co dokładnie było zalane wcześniej - podobno też jakiś 5W30).

Problemem jest to, że auto gubi olej. Średnio po pokonaniu 1200-1400 km pomiar na bagnecie wskazuje spadek z MAX do MIN (nie wiem jaka to ilość - ok 1 L?). Wydaje mi się, że nie ma żadnych wycieków (aczkolwiek nie jestem pewien na 100%).

Mam wrażenie, że silnik chodzi jak najbardziej poprawnie - nie ma żadnych problemów, nic nie stuka, nie pracuje głośno. Spaliny wydają się poprawne, nie wyczuwam tam oleju. Jedynie z tego co zauważyłem to olej ten bardzo szybko się brudzi.

Co może być tu przyczyną? Czy zalany olej może być tutaj jakimś problemem - może powinienem zalać inny/gęstszy? Czy po takim przebiegu (jest on sprawdzony) na gazie silnik już by wymagał remontu? Planuję w najbliższym czasie rzucić auto do mechanika, żeby wykluczyć jakiekolwiek wycieki.
crckl90
Obserwowany

30 Lis 2018, 12:39

1. Albo gubi olej, albo pali. Więc albo uszczelniasz, albo remontujesz górę silnika.
2. Tak, LPG potrafi nawet w rok zniszczyć silnik. Wszystko zależy od instalacji, ustawień oraz gdzie tankujesz.

My nic nie zrobimy. Jedź do mechanika, pomiar kompresji i próba olejowa. Przejrzy też czy nie ma wycieków (ale byś zauważył pod autem plamy). I tyle...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody Toyoty otrzymają karty SIM
    Japoński operator telekomunikacyjny KDDI będzie dostarczał karty SIM do połączonych w sieci samochodów Toyoty. Nowe karty umożliwią globalną komunikację i wymianę danych między autami. Do 2020 roku Toyota zamierza ...