Kia Ceed 2008 1.4 STAG błąd P2096

11 Paź 2018, 15:21

Cześć!

Niecałe 3 tygodnie temu kupiłem Ceed'a z 2008 1.4 109KM benzyna + LPG (STAG, montowany w 2008, przebieg 160k). Świeżo po zakupie wymieniłem olej i filtry. Po przejechaniu około 500 km (głównie na gazie) zapalił mi się check z błędem "P2096 zbyt uboga wartość korekcji dawki paliwa za katalizatorem". Podczas jazdy z tym błędem odczuwałem problemy z przyspieszaniem powyżej 80-90 km/h, ze dwa razy wydobył się dźwięk takiego dziwnego zgrzytu (coś podobnego, gdy bieg nie wejdzie).

Byłem u lokalnego gościa od gazu i stwierdził, że wtryskiwacz gazu do wymiany (silnik trochę klekotał na starym, jak diesel) razem z filtrami gazu. Wziąłem trochę lepsze wtryski, gość skasował błąd, mówił też, żeby pojeździć trochę i wpaść za parę dni sprawdzić mapę. Niestety błąd wywaliło mi ponownie.

Wydaje mi się, że na benzynie auto jeździ bezproblemowo (aczkolwiek głowy nie daję, bo pokonywałem krótkie dystanse). Myślicie, że to faktycznie może być problem z LPG czy coś innego? Czy taka sytuacja może być skutkiem jakiejś lipnej mapy wgranej?
layne90
Nowicjusz

11 Paź 2018, 20:06

Trzeba zacząć od PB auto musi na benzynie chodzić w 100% prawidłowo, bo lpg kopiuje to co robi benzyna. Dlatego najpierw przełącz auto na zasilanie PB zrób ze 100-200km jeżeli błąd się nie zapali to będziemy szukać dalej.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

16 Lis 2018, 11:20

layne90 napisał(a):Byłem u lokalnego gościa od gazu i stwierdził, że wtryskiwacz gazu do wymiany (silnik trochę klekotał na starym, jak diesel) razem z filtrami gazu. Wziąłem trochę lepsze wtryski, gość skasował błąd, mówił też, żeby pojeździć trochę i wpaść za parę dni sprawdzić mapę. Niestety błąd wywaliło mi ponownie.
Wymienił Ci wszystkie wtryski od gazu? Na jakie zmieniłeś? Jak wywaliło ten błąd podczas jazdy na gazie to myślę że problem będzie z LPG ale możesz dla własnego spokoju to sprawdzić jeżdżąc trochę na benzynie tak jak pisał [email widoczny po zalogowaniu]
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

16 Lis 2018, 14:54

layne90 napisał(a):przebieg 160k

Przy takim przebiegu na LPG to nie tylko wtryskiwacze gazowe mogły się "skończyć", przyczyn może być więcej. Dobrze by było dokładnie to zdiagnozować.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002