KIA CEED II vs Astra K

04 Sie 2020, 12:42

Panowie zastanawiam się nad kupnem samochodu kompaktowego za około 45 tysięcy. Biorę pod uwagę dwa auta z roczników 2016.

- KIA Ceed II (polift, w bogatej wersji np. bussinesline ) 1,6 GDI 135 km
- Opel Astra K 1,4T 125 - 150

Czy możecie pomóc w wyborze?

W Astrze kusi silnik turbo, ale też różnie z nim bywa (pękające tłoki), a auto będzie juz po gwarancji, a Kia ma opinie auta niezniszczalnego w opinii znanych mi mechaników. Oczywiście nie patrze tylko na awaryjność, ale całokształt.
artwit85
Nowicjusz

05 Sie 2020, 10:28

artwit85 napisał(a):Kia ma opinie auta niezniszczalnego w opinii znanych mi mechaników
Żadne auto nie jest niezniszczalne ale fakt faktem że Ceed II ma tutaj całkiem niezłą opinię i jak nie planujesz silnika gazować to jest to całkiem dobry wybór.
Na pewno w Astrze z tym silnikiem będzie trochę inna charakterystyka jazdy aczkolwiek Ceed całkiem nieźle się zbiera ze wspomnianym silnikiem.
Wygląd to już kwestia gustu choć Kia poprawiła się w tym bardzo, nawet jakość materiałów jest zadowalająca w wykończeniu podstawowych wersji, a Ty tu rozważasz business line która ma naprawdę bogate wyposażenie :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Sie 2020, 10:50

Tak, Kię rozważam tylko w bogatszej wersji. Bardziej podoba mi się z zewnątrz (moim zdaniem jest bardziej ,,jakaś'' niż Opel, szczególnie po lifcie).
Do 1,6 GDI gaz też da się założyć, ale jest to droższa inwestycja.

Astra kusi tym silnikiem turbo, ale auto będzie miało 4 lata i nie wiadomo jak ktoś nim wcześniej jeździł. Sporo informacji można znaleźć w internecie o pękających tłokach (może dlatego tak dużo w internecie pojawia się tych aut z przebiegiem do 20 tysięcy. Wydaje mi się, że Astra ma też bardziej ,, współczesny środek'' (np. kierownicę).

Czy ktoś jeździł jednym i drugim autem ? Ma porównanie? :?
artwit85
Nowicjusz

23 Sie 2020, 19:04

Ktoś może doradzi ;) ? :D
artwit85
Nowicjusz

23 Sie 2020, 19:20

Ja bym brał Astrę.

1.6 GDI nie jest jakimś cudownym silnikiem.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

23 Sie 2020, 19:28

Nie wiem, może za bardzo się naczytałem o ogólnej awaryjności Astry K (skrzynia, silnik, elektryka), a niestety auto będzie już po gwarancji. Wiem też, że GDI nie będzie takie elastyczne jak 1,4 T i bądź tu mądry człowieku :D
artwit85
Nowicjusz