Kompakt benzyna do 25-30k

10 Sie 2020, 11:10

Witam ,
Pewnie jak większość osób piszących w tym dziale rozpoczynam poszukiwania swojego pierwszego auta. Bynajmniej jak na swój wiek powinno to być co najmniej drugie czy trzecie auto ale z różnych powodów wcześniej nie miałem potrzeby kupna swojego samochodu.
Przyznam, że nie oczekuje wiele po napisaniu tego posta (mało osób na czas na napisanie posta z rzetelnymi poradami itp). Nie mniej jednak spróbuję, otóż:
Poszukuję auta:
(kompakt / sedan) z benzynowym silnikiem (ew. +LPG) nie większym niż 2,0l , manualną skrzynią biegów (może być też automat ale nie różniący się wiele w porównaniu do kosztów utrzymania swoich odpowiedników w wersjach manualnych) . Jeżeli chodzi o dodatkowe wyposażenie chciałbym , żeby auto miało elektryczne lusterka/okna , automatyczną klimatyzacje, tempomat i tylne czujniki parkowania (to dla narzeczonej :P ). Z przebiegiem do 150k. Auto które będzie w miarę bezawaryjne, a koszty utrzymania będą na przyzwoitym poziomie.

Kilka dodatkowych informacji:
Auto w założeniu będzie użytkowane 2/3 miasto , 1/3 trasa stąd benzyna (po mieście raczej krótkie odcinki). Chciałbym to auto użytkować mniej więcej 5 lat. Co dla mnie również ważne chciałbym , żeby auto "cieszyło" oko. Według tego kryterium akurat ciężko komuś udzielić rady odnośnie wyboru bo każdemu podoba się co innego ale mam na myśli mniej więcej to, że nie chciałbym następne 5 lat jeździć w golfie, którego podczas 15 minutowej podróży do pracy w zależności od generacji będę widział 20 sztuk. Oczywiście nie obrażając posiadaczy Golfa. Wiem , że w tym budżecie ciężko będzie znaleźć wyróżniające się , dające frajdę z jeżdżenia auto - nie mniej jednak spróbuje.
Dodatkowo co istotne jestem osobą wysoką - prawie 200cm a co za tym idzie ciężko mi zająć wygodną pozycję za kierownicą. Jeżeli będzie ktoś kto również jest dość wysoki i posiada jakieś doświadczenia w użytkowaniu aut które wymienię poniżej bardzo proszę o jakieś wskazówki czy warto wgl. rozważać poszczególne egzemplarze.

Zaznaczam , że w kwestii motoryzacji jestem bardzo do tyłu i tak naprawdę od jakiegoś czasu staram się zagłębić w poszczególne aspekty (dla niektórych pewnie podstawowe).
Wstępne marki i modele które mnie zainteresowały to:

1. Mazda 3 I/II
2. Chevrolet cruze
3. Honda Civic VIII
4. Opel Astra J

Rozważałem również zwiększenie widełek i rozglądałem się za BMW serii 1 (F20/21) czy też AUDI A3 8V ale z tego co się naczytałem to kupno szczególnie BMW a później utrzymanie tego auta w nienagannym stanie to są dwie różne rzeczy.

Jeżeli ktoś się zna / użytkował dane modele może poradzi na co zwrócić uwagę podczas kupna / użytkowania. Jakie wersje silnika z góry odrzucić itp...

Będę wdzięczny za każdą pomoc :)
Dzięki
Fiszu
Obserwowany

24 Sie 2020, 09:10

Nikt nie poradzi w temacie ?
Fiszu
Obserwowany

24 Sie 2020, 10:26

Hmm szukasz rzadkiego auta, którego nie spotkasz ileś sztuk podczas 15 min jazdy, po czym wybierasz Civica VIII których pełno na ulicach albo jeszcze lepiej Astrę...(w moich rewirach częściej spotkasz Astrę np G czy H niż Golfa)

Wg mnie jak chcesz wygodę to raczej segment średni, kompakt jaki by nie był może być dla Ciebie po prostu za ciasny.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna