REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Coś tutaj nie rozumiem . Maskę się otwiera co jakiś czas aby np. sprawdzić stan oleju w silniku czy inne płyny ustrojowe . Wymienić je. Choćby zobaczyć czy motor nie wypadł z ramy. Przy tym zabiegach zamykamy ją bo jak i inaczej. I co nikt się obciął że zamek nagle nie trzyma ? A może nikt w niedbalstwie tam nie zagląda ? A nikt nie zobaczył że klapa nie domknięta ? Tam jak we wszystkich autach jest dodatkowa blokada uruchamiana ręcznie po odpuszczeniu zasadniczego zamka . Też nie zadziałała ? Sorry ale to wina Twoja. Zamek co jakiś czas trzeba smarować i nie ważne że to KIA . Wierz że zardzewiałe zamki zdarzają się i w 20-30 letnich autach.ArtSilver napisał(a):Zamek od maski w Kia ceed z 2009 roku "przyrdzewiał" i jak się okazało, nie trzymał maski jak powinien
bonifacy napisał(a):Sorry ale to wina Twoja. Zamek co jakiś czas trzeba smarować i nie ważne że to KIA .
A dziękuję za gratulacje. Mnie się już raz otworzyła maska na maksa podczas jazdy. Całe szczęście że zawiasy ją utrzymały na tyle że szkód wielkich nie narobiła . Było to dawno temu a auto to Felicja. Ktoś oglądał , ktoś nie domknął klapę. Ja jechałem , wiatr silnie zawiał i ścięło ząbek dodatkowej blokady zamka. Przypadek szczególny a jednak . Mimo wszystkiego nie wierzę w samo otwierające się klapy. Patrz - ciągniemy za wajchę w kabinie , maska odskakuje . Jeśli po tym zabiegu możemy ją otworzyć bez wkładania tam łapy to dodatkowa blokada nie działa i konieczna jest natychmiastowa interwencja aby nie było nieszczęścia . Ktoś kto to oleje to sam się prosi o kłopoty. A i czasem trzeba poprawić fabrykę. Tak jak w kultowym filmie - to mówię ja jarząbekyeti65 napisał(a):O, już znalazłeś winowajcę-gratuluję
A olej czasem sprawdzasz? Ja tam z raz w miesiącu zaglądam i na szybko patrzę czy jest ok.Kao napisał(a):w Jagu maski już chyba z pół roku nie otwierałem, no bo po co ?
rzadko bo wiem że nie bierze.Cichy77 napisał(a):Kao napisał(a):
w Jagu maski już chyba z pół roku nie otwierałem, no bo po co ?
A olej czasem sprawdzasz?
Nie ma co się chwalić ale to nie na to forum gdzie zaglądają amatorzy motoryzacji. Ja się przyznam że że od roku tam nie zaglądałemKao napisał(a):maski już chyba z pół roku nie otwierałem, no bo po co ?