Zgrzyt przy niskich obrotach na 1, 2 biegu

17 Paź 2019, 12:16

Dwa dni temu odpaliłem auto na zimnym silniku z rana i zaczął coś zgrzytać bez biegów oraz przy cofaniu i zmianach biegow (po wyłączeniu silnika słychać było krótki cichy pisk), wysiadłem i zauważyłem że korba od napinacza paska chodzi delikatnie w lewo i prawo(przy chodzącym pasku), zmierzyłem olej i zauważyłem że było za mało (1/6 wskaźnika) więc dolalem (do 3/6 zgodnie z normą). Uruchomiłem silnik, trzeszczal dalej, dodałem gazu na 3000 obrotów pojechałem tego dnia 60 km i jak wróciłem to następnego dnia a nawet tego samego przestał zgrzytać przy zasilaniu oraz na luzie, za to czasem zgrzyta jak ruszam (zaznaczę że nie zawsze, i chyba w ogóle jak jest silnik rozgrzany). Zgrzyta mi tylko i wyłącznie na 1 jak ruszam oraz na 2 biegu i tylko na niskich obrotach po zmianie biegu no a jak dam 3 i wzwyż to już działa cichutko.

Byłem u prywatnego gościa co naprawia dorywczo to ściągnął pasek, nasłuchiwał i założył, dodał że pasek jest nowy i spokojnie mogę jechać i nic się nie zatrze.

Dodam że gdy do niego jechałem to przejeżdżałem przez spowalniacz i czułem jakby silnik podskakiwał czego nigdy przedtem nie doswiadczylem.

Volkswagen polo 1.2 9N
Zubendaw
Nowicjusz

• 17 Paź 2019, 12:40

Jak dodajesz gazu na luzie na postoju to nie słychać żadnych zgrzytów? Możesz to sprawdzić również przy wciśniętym sprzęgle.

Jeżeli zgrzyty występują tylko na jedynce i dwójce to proponuję sprawdzić olej w skrzyni biegów. Takie zgrzyty mogą dochodzić w tym przypadku raczej z niej niż z silnika.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

22 Paź 2019, 09:28

Na luzie i sprzęgle nic nie slychac, w ogóle to od dwóch dni nie słyszałem już tego dźwięku, może było tak jak piszecie mało oleju w skrzyni, ja dolalem i chyba się rozprowadzil. No bo co innego
    Zubendaw
    Nowicjusz

24 Paź 2019, 16:45

No to skoro po dolaniu oleju dźwięk się nie pojawił to znaczy że musiało to być związane z jego niskim stanem.
    Dużo tego oleju do skrzyni wlałeś? Sprawdziłeś też czy wlewasz odpowiedni olej do skrzyni?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

24 Paź 2019, 17:02

Przy starcie pierwszego dnia tej usterki od razu dolalem bo po sprawdzeniu bylo na minimum, teraz po tygodniu czasu nic juz nie piszczy nie strzela nie zgrzyta.

Ogolnie rzecz biorac to dolewalem tego oleju po troche w kazdym miesiacu i mam wrazenie jakby go gdzies silnik tracil, ale nie wiem gdzie bo z rury wydechowej nic nie cieknie ani nie ma sladow pod autem.

Przy zakupie byl skrzywiony alternetor, pasek sie zrywal i bylo duzo oleju pod silnikiem, dalem to mechanikowi to dziure załatał przy alternatorze i go poprawił. Olej pod silnikiem wyczyściłem i od dwóch/trzech miesięcy jest czysto.
    Zubendaw
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mamy już jesień na drogach - na co trzeba uważać?
      Jesienią kierowcy powinni pogodzić się z gorszymi warunkami na drodze. Mgła, wilgoć, wichury – taka aura wymusza, aby za kierownicą być bardziej czujnym i przygotowanym do błyskawicznej reakcji. Sezon jesienny nieuchronnie ...