Kia Ceed SW - nie wystrzeliły poduszki powietrzne

19 Lis 2014, 09:56

Witam , ostatnio miałem dość groźną kolizję drogową ( człowiek jadący busem zasnął za kierownicą , zmienił pas ruchu i uderzył w mój samochód ) Niestety przy wypadku nie wystrzeliły poduszki powietrzne. Człowiek z serwisie twierdzi , że skoro airbag nie zadziałał , to tak własnie miało być , i to jest z korzyścią dla mnie. Samochód miał przejechane 4000 tys , i był brany jako nowy z salonu. Załączam zdjęcia , może ktoś jest w stanie mi powiedzieć czy brak tych poduszek to jest normalna sprawa , czy trzeba zacząć się martwić.

Zdjęcie
Zdjęcie
michalk00
Obserwowany

Auto: kia ceed sw
  • 19 Lis 2014, 10:33

Trudno stwierdzić cokolwiek - każdy samochód ma inny próg zadziałania poduszek. Zależy to głównie od siły uderzenia. Mam nadzieję, że w serwisie podłączyli się pod komputer i sprawdzili czy nie ma żadnego problemu. Generalnie powinni w serwisie wypiąć taśmę z poduszki i sprawdzić, czy sterownik pokaże błąd. Jak pokaże to ok. Po ponownym podłączeniu taśmy błąd powinni skasować. NA komputerze wyświetlą sie też dane z czujników - rezystancja obwodu zapalnika poduszki powietrznej kierowcy stopień pierwszy - i tu podany będzie opór w omach. I dalej kolejne stopnie i kolejne czujniki kolejnych poduszek. Jeżeli któryś z zapalników będzie słaby ( rezystancja przekroczy dopuszczalną wartośc ) to powinien on się podświetlić na czerwono.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

19 Lis 2014, 11:27

Na tą chwile nic nie było jeszcze podłączane. Serwisant stwierdził , że gdyby coś nie tak było z poduszkami to by odpowiednia kontrolka była wyświetlana na desce rozdzielczej. Samochód prawdopodobne będzie naprawiany , dlatego zależy mi na poznaniu prawdziwiej przyczyny nie wystrzelenia poduszek powietrznych.
    michalk00
    Obserwowany

Auto: kia ceed sw
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RC
      Rodzina sportowych samochodów Lexusa wkrótce powiększy się o nowe auto z otwartym dachem, czyli długo wyczekiwany model LC w wersji Convertible. A co z mniejszym Lexusem RC? W 2014 roku japońska marka zaprezentowała ...