VW Passat B4 1995 - odpala, gaśnie, chmura dymu

30 Kwi 2014, 17:31

Dzień dobry forumowicze :)

Auto:VW Passat B4 1995 1.9TDi

Chcę zasięgnąć Waszej porady, ponieważ dwóch różnych mechaników nie potrafiło znaleźć przyczyny, nawet poprzez podłączenie komputera. Mianowicie raz na jakiś czas, choć teraz coraz częściej po przekręceniu kluczykiem samochód zapali i zgaśnie, i można tak kręcić kilkanaście razy i nic. Aż w pewnym momencie załapie, ale po dodaniu gazu jest strzał sadzy z wydechu i chmura dymu(czarnego), samochód gaśnie i po kolejnych próbach zapalenia, auto jest jakby zduszone, kolejne próby odpalenia i udaje się odpalić. W trakcie jazdy wszystko jest w porządku. Dodam, że temperatura otoczenia, jak i silnika nie ma tutaj żadnego wpływu, a z odpalaniem jest loteria. Bywa i tak, że miesiąc jest dobrze, a później znów nie.

Przeglądając internet znalazłem co do pierwszych objawów, że może być problem z immo, ale nie zgadza mi się to z resztą objawów.

Pozdrawiam :)
damianQ93
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 09 2001
Auto: Rover
  • 02 Maj 2014, 00:03

Jeśli po odpaleniu będzie gasł a pedał przyspieszenia nic nie zmienia to warto przyjrzeć się pompie paliwa czy już nie prosi się o wymianę.
    kamil638
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mercedes w210
    Silnik: 2.9 td
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 1999

02 Maj 2014, 17:09

Dziękuję za odpowiedź.

Zgadza się, mimo dodawania gazu i tak nie może załapać. Po sekundzie gaśnie, by za kolejnym razem już odpalić. Dzisiaj np. obyło się bez huku i dymu, ale też dopiero za 5 razem odpalił.
    Mimo tego, pytanie jest dalej aktywne, może, ktoś jeszcze coś doda :)
    damianQ93
    Nowicjusz

03 Maj 2014, 11:44

damianQ93 napisał(a):Przeglądając internet znalazłem co do pierwszych objawów, że może być problem z immo, ale nie zgadza mi się to z resztą objawów.

I chyba dobrze zgadłeś - ale oczywiście trzeba to sprawdzić prawdopodobnie immo nie odblokowuje elektrozaworu w pompie paliwa i dlatego masz problemy z zapłonem.

Sprawdź to podłączając plus bezpośrednio na ten zawór z akumulatora - jak odpali od strzała to masz już przyczynę.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

03 Maj 2014, 16:38

Dziękuję za odpowiedź i sposób na sprawdzenie.

Dam znać jaki efekt otrzymałem, ale to już zależy od tego kiedy kolejny raz nie będę mógł go odpalić.
    damianQ93
    Nowicjusz

04 Lip 2014, 00:33

damianQ93 napisał(a):Dam znać jaki efekt otrzymałem

I jak?
    Sam posiadam B4, może się przydać.
    kamil638
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
    Auto: Mercedes w210
    Silnik: 2.9 td
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 1999
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dacia Logan MCV
      Model słynący z atrakcyjnej ceny w stosunku do oferowanej przestronności wnętrza, wysokiej niezawodności i praktyczności, zyskał nowy design, nowe osiągi oraz silniki. Nowy Logan MCV – 5-miejscowe kombi – jest ...

07 Lip 2014, 11:39

Prawdę mówiąc to od napisania posta może miałem jeszcze z 2 takie przypadki, ale działo się to akurat jak gdzieś byłem, więc nie było czasu sprawdzać (przy 2-3 próbie odpalił), co innego gdyby nie chciał odpalić na podwórku, a tak to nadal nie wiem. Jednak o temacie ciągle pamiętam i jeśli będę tylko coś więcej wiedział to podzielę się tym :)
    damianQ93
    Nowicjusz

14 Wrz 2014, 22:33

Minęło już sporo czasu, a miałem dać znać więc informuję, że jest w porządku, od momentu kiedy wyczyściłem wtyczkę, która dochodzi do pompy paliwa, oraz ją dobrze docisnąłem i nawet trochę usztywniłem. Myślę, że będzie dobrze, choć dziwne, że mechanicy na to nie wpadli. Także koledzy dziękuję, za Wasz odzew :wink:
    damianQ93
    Nowicjusz

17 Lis 2014, 16:50

U mnie jest problem ze sprzęgłem:/ Mechanicy też długo nie mogli dojść do tego co się z autem dzieje, dopiero szwagier mi pomógł. Nie wiem co się teraz z tymi mechanikami dzieje:/ Na szczęście zamówiłam już sprzęgło w sklepie motoryzacyjnym e-autoparts i czekam na zamówienie. Już mam dość jeżdżenia komunikacją miejską.
    pietrucha5
    Nowicjusz

Auto: peugeot