KIA CLARUS - BRAK HAMULCÓW

25 Lut 2010, 17:29

Witam... Jakiś czas temu kupiłem samochód no wiadomo jeździł.. ale już mi się coś nie podobało z hamulcami bo czasem nie łapał.. wiec doszedłem do wniosku ze może być brak płynu albo układ jest zapowietrzony.. wiec wlewałem płyn a kumpel pompował.. po krótkim czasie zauważyłem ze z tylnego kola wyciekał płyn tylko z jednego kola...i później spadł śniegu i nie było mowy o robieniu i dzisiaj mając czas zajrzałem co nie tak no i ujrzałem ze rurka jest naderwana i klocek hamulcowy jest już wyczerpany czy nie da się w tym miejscu jakoś tak zrobić żeby ta rurkę zaślepić na jakiś czas tak aby była możliwa jazda samochodem?? do czasu nowego klocka...
kamiill
Nowicjusz

Miejscowość: WS

25 Lut 2010, 18:58

kamiill napisał(a): czy nie da się w tym miejscu jakoś tak zrobić żeby ta rurkę zaślepić na jakiś czas tak aby była możliwa jazda samochodem??

Raczej nie - jesli jest to przewód miedziany. Jesli gumowy to trzeba go wymienić na nowy. I radze nie stosować żadnych improwizacji bo ci podczas jazdy pęknie przewód do końca i już masz po hamulcach (przednich lub tylnich).
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

25 Lut 2010, 20:38

Nie rozumiem zdania " do czasu nowego klocka".. Nie stać cię na nowe klocki, czy nie masz ich jak wymienić? Kombinacje o których piszesz z tym przewodem zabiorą ci więcej czasu niż wymiana klocków. No i zawsze można podjechać do mechanika...
A tak nawiasem mówiąc - masz wyobraźnię człowieku? Chcesz wyjechać na drogę z jednym niesprawnym hamulcem????? Chyba jesteś jeszcze za młody by mieć w ręce prawko... Bez obrazy oczywiście.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Lut 2010, 10:27

Nie no chodzi o to ze go sprzedaje i nie na rękę mi żeby teraz coś przy nim robić... raczej stać na nowe klocki a po 2 brak czasu żeby to zrobić.. wychodzę do roboty rano a wracam nocą... no ale jak się nie sprzeda to raczej ta kijanka zostanie już ze mną :)... a ten mój pomysł to tylko rozwiązanie żeby dojechać gdzie kol wiek na raz nie na ciągła jazdę:)... z kumplem myśleliśmy żeby zrobić 2 małe blaszki z 2 otworami i jedna blaszkę pod przewód a 2 nad przewód i później śrubami ścisnąć... wiem ze to nie jest aż tak dobry pomysł ale chodzi o to żeby dojechać do 50 km...

A jeszcze chciał bym dodać ze jak mam wyłączony silnik to hamulce działają ale jak już włączę to pedał hamulca wciskam do podłogi i pupa... Może to wina pompki
kamiill
Nowicjusz

26 Lut 2010, 12:38

To nie tylko jest niedobry pomysł - to naprawdę bardzo bardzo głupi pomysł. I na dodatek nieodpowiedzialny. Nie możesz tak wyjechać na drogę. Jak przyjdzie ci hamować, to będzie cię ściągało w jedną stronę - w tą, na której masz dobry hamulec i bardzo szybko zakończysz jazdę na innym samochodzie albo na płocie bądz w rowie.
Jak nie masz czasu to daj auto do mechanika.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

26 Lut 2010, 12:42

no i masz racje tak to zrobię... bo innego wyjścia nie widzę ;( ciekawe ile sobie szanowny pan mechanior zażyczy
kamiill
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy SUV-y zdetronizują kombi?
    Rynek samochodowy w Polsce od kilku lat przechodzi prawdziwą transformację. Istotny staje się nie tylko rodzaj silnika poszukiwanego auta, zmieniają się także preferencje dotyczące jego typu. Jak wynika z raportu serwisu ...

26 Lut 2010, 12:46

No to już zalezy od tego co trzeba będzie robić. Z hamulcami to ciężka i długa robota czasami jest.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika