Problem z hamulcami w Fiacie Uno 1.0 94r.

22 Lut 2010, 21:22

Witam.Mam problem z hamulcami w Uno 1.o,rok 94.Gdy go odpale,po chwili blokuje się hamulec w prawym przednim kole,a pedał hamulca jest u samej góry i bardzo twardy,po przejechaniu kilku kilometrów hamulec popuszcza.Pytanie takie : Jaka może byc przyczyna?.(za odpowiedz z góry dziękuje)
JacekUno
Jacek W
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce

23 Lut 2010, 11:16

Wymontuj z przodu klocki, wyczyść zaciski, klocki w miejscu gdzie 'chodzą' i nasmaruj na nowo, powinno pomóc.
MatiHonda
Nowicjusz

Miejscowość: Wielkopolska

23 Lut 2010, 18:07

W Uno lubią sie zapiekać tłoczki w cylinderkach.U mnie było podobnie.Sprawdz je przy okazji demontowania hamulców.Może również być nieszczelny przewód elastyczny z płynu hamulcowego ten dochodzący do zacisku.Jeśli już sie uporasz warto zmienić płyn na nowy.W starym może być woda więc awaria może sie pokazać znów po jakimś czasie
chicken19
Zaawansowany

23 Lut 2010, 21:11

dzisiaj sprawdziłem te hamulce i jest zapieczony jeden tłoczek zacisku, myślałem o zakupie kompletu naprawzego,tylko nie wiem czy to prosta jest taka wymiana, i czy zda to egzamin.A może lepiej kupic nowy docisk? :???:
JacekUno
Jacek W
Nowicjusz

23 Lut 2010, 21:18

Kupujac nowy docisk weź pod uwage, że możesz nie odkręcić przewodu hamulcowego i lepiej kupić nowy bo mogą byc problemy.
Proponował bym kupno kompletu naprawczego ( napewno jest nowy tłoczek i uszczelka) lepsze rozwiązanie niż kupno całego docisku.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

23 Lut 2010, 21:22

A czy trudno jest wymienic taki komplet naprawczy?

[ Dodano: Wto Lut 23, 2010 21:36 ]
A mam jescze jedno pyt.? Gdy jade czasami odcina całkowicie gaz tak na 2-3sek.Co może byc?
JacekUno
Jacek W
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zabici bez zaiętych pasów
    Aż 50% ofiar śmiertelnych na autostradach w Austrii, a ponad 60% w Belgii nie miało zapiętych pasów w momencie wypadku. Pasy bezpieczeństwa są efektywnym elementem dającym kierowcy i pasażerom bezpieczeństwo podczas ...

23 Lut 2010, 21:49

Kolego doradzę abyś wymienił odrazu przewody giętkie hamulcowe fiaty mają to że w środku wężyk pęka i zatyka go. tłoczek czasami ciężko chodzi i wciska się go specjalnymi ściskami to nie wiem czy to wina tego... to wymień te przewody..
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

23 Lut 2010, 22:42

Dzieki. Jutro posprawdzam dokładnie.
JacekUno
Jacek W
Nowicjusz