KIA CLARUS PROBLEM SILNIK ? Engine check

14 Cze 2010, 09:58

Usterka 1.

Jak auto jest zimne rano odpalam wariuje. przez pierwsze sekundy mam gaz w podłodze a auto ma nie całe 900 obrotów. Jak wrzucę bieg dusi sie. Jak dodaje gazu to prawie gaśnie jak puszcze gaz toczy sie i jedzie. Po jakiejś minucie all wszystko łądnie chodzi.

Usterka 2. ( Na Gazie)

Jak jeżdżę po mieście i np stoję na światłach zapala mi się kontrolka Engine Cheek. Wrzucę bieg i jadę gaśnie

Jak wsadzę kluczyk do auta i go przekręcę. Pali sie i po chwili powinna zgasnąć a nie gaśnie sprawdzałem.

Jakieś rady ?
b4ndit
Nowicjusz

Miejscowość: Krosno Odrzańskie

14 Cze 2010, 10:57

Skoro zaświeca się kontrolka awarii sterowania silnika to rada jest prosta - odczytać błąd jaki wyskakuje.
Może to być np czujnik temperatury płynu chłodzącego, który nie włącza ssania przy zimnym silniku. Co do kontrolka silnika na LPG to może to być albo błąd sondy lambda albo wtryskiwaczy. A to by oznaczało uszkodzenie emulatorów sondy i wtryskiwaczy. Ale to tylko domysły.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Cze 2010, 14:06

Czyli jechać do mechanika i na komputer ? czy do gościa od gazu ?? co mi zakładał bo mam jeszcze na to Gwarancje.
b4ndit
Nowicjusz

14 Cze 2010, 20:31

Najpierw musisz pojechać na komputer i sprawdzić jaki błąd wyskakuje na LPG.
Przy okazji diagnosta niech posprawdza cały układ sterowania silnika na komputerze, a w szczególności wskazania czujnika tempeatury cieczy chłodzącej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Cze 2010, 08:51

Posiadam elektroniczny wskaznik gazu jest to sekwencja więc załącza sie automatycznie. Jak przekrece kluczyk diody się palą .. Silnik chodzi bo musi tam do jakiejś temperatury się zagrzać aby przeszedł na gaz. I jak mam włączony gaz i jest ta faza przechodza z LPG - BN to tak sie dzieje jak jest zimny. Jednak pewnego dnia wyłączyłem na starcie LPG i chodził na benzynie i wydaje mi sie że też to było. Kolega mówi ze to może być czujnik ssania .. Ale nie wiem ..
b4ndit
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jakie są rodzaje/style tuningu? - opisy
    W tym temacie przedstawiamy style i rodzaje tuningu. Jeżeli znacie jakiś rodzaj tuningu który nie został jeszcze opisany to zapraszam do dodania go poniżej wraz z opisem i jeżeli to możliwe zdjęciem samochodu który ...