Kia K2700 problem z zapalaniem... ?

11 Gru 2010, 16:07

Witam Mam kolejny Problem z Kią K2700, auto stoi w pomieszczeniu, gdzie Panują dodatnie temperatury, jednak z zimą powstał nowy problem.
Początkowo kia strzelała i dymiła na niebiesko, wtryski do sprawdzenia (wszystkie złe) i wymiana... Skutek: przestała dymić na niebiesko, teraz daje na czarno, strzela i coś stuka (wygląda mi na pompę wtryskową). Po odpaleniu trzeba czekać z 20 minut, żeby się troszkę ustatkowała i przy pomocy szczęścia można jechać, jeżeli zaczeka się za krótko to w drodze gaśnie. Problemem też jest odpalanie, zimna (w pomieszczeniu o temp. około 5 stopni) nie chce palić, po nagrzaniu silnika, powtórny rozruch bez problemu.
Aaa do pompy idą jakieś "kabelki" niezależnie jak się je podłączy, czy nawet rozłączy nic się nie zmienia, a prąd pobierają (przy pewnym podłączeniu)... facet od wtrysków mówił coś o kącie wtrysku, ale powiedział, że to nie ważne- co mnie zdziwiło.

Czy ktoś wie o co jej chodzi ??? Popieracie moją diagnozę o pompie wtryskowej ?
maly26
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok
  • 12 Gru 2010, 09:52

Ja bym zaczął od sprawdzenia układu zaworowego.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

27 Sty 2012, 15:12

Witam mam problem z KIA Pregio 2700 d .Samochód odpala nawet po zimnej nocy ale po chwili gaśnie nie reaguje na pokrętło ssania . Gdy wciskam ręczną pąpke paliwa odpala i chodzi prawidłowo reaguje na ssanie ,ale gdy przestane wciskać ręczną papke po chwili obroty silika spadają i czasami zgaśnie .Wyczyściłem zbiornik paliwa wymieniłem filter a awaria została i nie wiem co zrobić .
    motrem
    Obserwowany

Prawo jazdy: 02 10 1980
    Auto: kia pregio 2700

27 Sty 2012, 15:15

Sprawdź pompę paliwa w zbiorniku.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

01 Lut 2012, 12:15

Niestety ale ten pojazd nie posiada pompy paliwa w zbiorniku ciekawe czy morzna zamątowac nowszy zbiornik z pąpką sprawdze dzisiaj jak odpali z banki pomijając filter bo morze oudowa filtra jest nie szczelna i napisze czy pomogło
    motrem
    Obserwowany

Prawo jazdy: 02 10 1980
    Auto: kia pregio 2700

01 Lut 2012, 19:16

Mnie spotkało to samo dzisiaj rano,było -25 st,silnik odpalił od strzała,ujechałem 2 km i zgasł nagle,odpalał i gasł,jakoś dowlokłem się z powrotem do domu,miałem pełen zbiornik paliwa,korek wlewu od środka calutki oparafinowany(ON z Orlenu,zwykły),wlałem kleen-flo pochłaniacz wody i na razie muszę czekać na wyższą temperaturę,niestety,mam nadzieję,że to będzie to!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
      Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
      W jakich butach najlepiej prowadzić samochód?
      Niejeden kierowca myśląc o bezpieczeństwie jazdy i zachowaniu ostrożności na drodze, pomija dobór odpowiedniego obuwia. Tymczasem wsiadając za kierownicę w butach na koturnie, wysokim obcasie czy w klapkach, może doprowadzić ...

10 Lut 2012, 13:06

Może jakieś przewody przymarzły? U mnie było podobnie i pomogło zatankować kilku litrów tak na przetarcie. A jeżeli kompletnie nie chce odpalić to szukaj najprostszej przyczyny,czyli: akumlator lub pasek alternatora.
    Alkomaty
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

08 Maj 2013, 21:28

Witam. Problem z odpalaniem to filtr siatkowy w pompie wtryskowej. Jest mały jak naparstek i czasami nie jest tak drożny jak powinien. Auto dymi i przerywa jak się przegazuje. Należy odkręcić nakrętke m12 tam gdzie wchodzi przewód zasilający paliwo do pompy. Wyjąć śrube wraz z miedzianymi podkładkami (2szt). Później ze środka wyjąć sprężynke i Później głębiej jest włąśnie ten filtr. Trzeba wyjąć go za pomocą małego najlepiej płaskiego śrubokręta. Wyczyścić filtr najlepiej przepłukać go w nafcie lub rozpuszczalniku i przedmuchać pod ciśnieniem. Zamontować. PS Niektórzy też wyrzucają to sitko, ale ja tego nie polecam. Pozdrawiam.
    Andil11
    Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 03 1991
    Przebieg/rok: >50tys. km
    Auto: k2700
    Silnik: 2665ccm
    Paliwo: Diesel
    Typ: Inny
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1999