Kia Niro HEV kontra Mitsubishi ASX

16 Maj 2023, 14:04

Pomóżcie niezdecydowanej kobiecie :D
Które auto wybrać : Kia Niro hev ( wersja wyposażenia L- benzyna1.6 GDI 105 KM ) w pełnej hybrydzie czy Mitsubishi ASX (miękka hybryda -benzyna 1.3 158 KM 7DCT) ?
Oba z automatyczną skrzynią biegów i w podobnej cenie. 75 % jazdy to jazda po mieście, rocznie pokonuję około 13000 km.
W Kia jechało mi się ciut lepiej i ciszej ( ale wiadomo, to hybryda ), z kolei wizualnie bardziej podoba mi się Mitsubishi.
Może coś ktoś mądrego podpowie ? :)
Justyna01
Nowicjusz

16 Maj 2023, 15:05

Justyna01 napisał(a):Kia Niro hev ( wersja wyposażenia L- benzyna1.6 GDI 105 KM ) w pełnej hybrydzie
Dokładnie to wygląda tak, moc systemowa całego układu wynosi 141 KM oraz do dyspozycji jest 265 Nm, a wszystkim zawiaduje sześciobiegowa, dwusprzęgłowa skrzynia 6DCT.

Justyna01 napisał(a):Mitsubishi ASX (miękka hybryda -benzyna 1.3 158 KM 7DCT)
Mitsubishi w tej nowej wersji to praktycznie Renault Captur z wyglądu i nie tylko bo pod maską silnik też pochodzi z tej stajni. O ile wcześniejsze wersje Mitsubishi były ciekawymi samochodami i można było je polecić to w tym nowym modelu moim zdaniem cofnęli się w tył (taki strzał w kolano). Teraz zastanów się czy chcesz Renault pod znaczkiem Mitsubishi czy nie. Ja osobiście wybrałbym Kię patrząc na te dwa samochody.

Wracając do Twoich przebiegów to myślę, że hybryda bardzo fajnie się sprawdzi i powinna być zadowolona.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

16 Maj 2023, 15:38

Dziękuję bardzo za podpowiedź :)
Też byłam bardziej za Kią do momentu, kiedy kilka osób stwierdziło, że paskudna z wyglądu :o
Fakt, że Mitsubishi trochę ładniejsze :oops:
Justyna01
Nowicjusz

16 Maj 2023, 16:06

Justyna01 napisał(a):Też byłam bardziej za Kią do momentu, kiedy kilka osób stwierdziło, że paskudna z wyglądu :o
To już kwestia gustu :) Dla mnie Kia wygląda bardziej nowocześnie i designersko, a Mitsubishi taki oklepany temat z Renault które dobrze się sprzedawało w wersji Captur. Z drugiej strony wyglądem nie jeździsz więc trzeba sobie tu wypośrodkować podejście. Kolejna sprawa to Ty będziesz jeździła samochodem i Ty musisz się w nim czuć dobrze i wygląd musi być akceptowalny przez Ciebie :wink:

Jeżeli o mnie chodzi to jak bym miał kupić Tego nowego ASXa to długo bym się zastanawiał czy nie lepiej po prostu kupić Renault Captura.

Tak pomijając te dwa samochody rozumiem, że chcesz kupić nowe auto? Masz jakiś na nie określony budżet? Czy jakieś inne modele oprócz tych dwóch wchodzą w grę?
Rokiko
Forumowicz VIP

16 Maj 2023, 17:03

Tak, obejrzałam jeszcze kilka modeli w podobnych gabarytach: T-roca, Peugota 208, Skodę karoq, chyba jeszcze coś, już nie pamiętam :? Aktualnie pomykam Hondą Civic UFO, więc dlatego nie szukam wielkich aut, żeby nie przeżyć szoku :lol: Budżet max 140000, więc pewne firmy i tak od razu odpadły :unsure:
Nie wiem dlaczego, ale w Capturze moje starsze dziecko(1,82) miało problem z wsiadaniem, jakby dach był niżej niż asx. Być może dlatego, że w asx dach był panoramiczny i przez to było więcej miejsca 8)
A propo, to dobrze, że chociaż komuś się podoba ta Kia :ok:
Justyna01
Nowicjusz

17 Maj 2023, 09:03

Justyna01 napisał(a):Aktualnie pomykam Hondą Civic UFO, więc dlatego nie szukam wielkich aut, żeby nie przeżyć szoku
To fajne auto i w miarę bezawaryjne :wink: więc trzeba je zastąpić takim samochodem który również pozwoli cieszyć się z jazdy :D

Justyna01 napisał(a):Nie wiem dlaczego, ale w Capturze moje starsze dziecko(1,82) miało problem z wsiadaniem, jakby dach był niżej niż asx. Być może dlatego, że w asx dach był panoramiczny i przez to było więcej miejsca
Tak mogło być alet tu więcej miejsca jest tylko pod samym dachem panoramicznym bo po bokach i z tyłu gdzie jest jego mechanizm zwijania tego miejsca będzie mniej a często to wychodzi zaraz nad głową pasażerów lub delikatnie za.

Justyna01 napisał(a):Budżet max 140000, więc pewne firmy i tak od razu odpadły
Całkiem nieźle z tym budżetem i tu można by było jeszcze pokusić się o takie auta jak Mazda 3 lub CX-30 idąc dalej masz hybrydę Toyoty model CH-R lub Yarisa Cross. Tu jednak model CX-30 i CH-R będą bardziej zbliżone do wielkości wnętrza w Civicu który aktualnie posiadasz.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

17 Maj 2023, 14:43

Toyota też wypróbowana, Yasis i CH-R i niestety moi Panowie narzekali, że nisko :o Mazda też obejrzana, ale tam chyba był jakiś problem z ceną (za wysoka).
Zapomniałam napisać, że auta mają mieć automatyczną skrzynię biegów, więc cena też automatyczne leci w górę :D
Mnie osobiście Niro ujęła płynnością jazdy i to było też pierwsze auto, do którego wsiadłam na jazdę próbną, więc to pewnie trochę pozytywny szok po twardej UFO :lol:
Justyna01
Nowicjusz

17 Maj 2023, 16:33

Z tych co podałaś, to zdecydowanie Kia. A myślałaś nad Hondą Jazz crosstar w hybrydzie? Jest jeszcze Honda HRV, ale po podwyżkach może być nieco poza budżetem.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna