Kia optima vs volvo v60

22 Maj 2019, 19:50

Kupuje auto od dłuższego już czasu :shock: im dłużej szukam tym więcej wątpliwości. Ostatecznie wybór padł na v60 d4 w r-design oraz Kia optima w xl. Który samochód wybrać? Mentlik w głowie
Matthias
Nowicjusz

Miejscowość: Wieluń

23 Maj 2019, 21:26

Nikt sie nie wypowie?
Matthias
Nowicjusz

23 Maj 2019, 21:29

Wydaje mi się, że za mało informacji podajesz aby osoby z forum pomogli ci wybrać lepszy model.
TaTaRaK
Początkujący

Prawo jazdy: 01 04 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.6 75 KM/55 KW
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

23 Maj 2019, 21:54

Zaryzykuję stwierdzenie, że kupujesz nowe, a więc... wybierz wg własnego gustu. O (bez)awaryjności nie ma co mówić (Volvo to nowy model), a i tak w razie "W" i tak chroni Cię gwarancja.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

23 Maj 2019, 22:02

Nie do końca nowy bo chce przeznaczyć około 50 tys, jeśli będzie trzeba to dołoży się jeszcze trochę. Zależy mi przede wszystkim na komforcie, żeby przy 140 było dość cicho w samochodzie i wygodny fotel
Matthias
Nowicjusz

25 Maj 2019, 19:00

Cześć
Otóż od około miesiąca mam ten sam dylemat odnośnie wyboru auta do 60tysięcy.
U mnie zapadła decyzja, że będzie to kia a z racji, że jest tego mało to ciężko mi podjąć decyzję czy wybrać disla czy benzyne, dlatego, że auto głównie będzie jeździło w mieście 90%. Na swojej drodze spotkałem 3ech posiadaczy kii i każdy miał diselka i go polecał nawet do miasta (żaden z nich nie używał go na trasy).
I teraz wygląda to tak:
mechanik odradza disla bo EGR, DPF itp, a ja się boję wziąć benzyne z względu na koszta tankowania ok 10.5 litra w mieście, a założenie gazu do benzyny 2.0 165km to 5.5 tysiąca w Olsztynie.
Pytałeś o komfort i wyciszenie przy 140km/h każdy kiero przekazał mi, że sporo słychać w optimie - więc to jest minus a komfort jazdy po mieście czy w trasie do 120 - 9/10.

Jeżeli ktoś z forumowiczów może się więcej wypowiedzieć na temat wyżej wymienionych silników to zapraszam do dyskusji.

v60 u mnie odpadło ze względu na przebieg do ceny 60tyś
PanKolega
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Nissan LEAF
    Przenosząc technologię Zero emisji na nowy poziom, nowy LEAF produkowany w Europie będzie miał swój światowy debiut w Genewie. Nowy LEAF, który został zaprojektowany i opracowany ze szczególnym uwzględnieniem ...
    Nasz wiek, doświadczenie i bezpieczeństwo na drodze
    Możliwość swobodnego poruszania jest fundamentem wolności i niezależności. Od najmłodszych lat szukamy rozwiązań, które zwiększają naszą mobilność. Na początku uczymy się poruszania i korzystania z dostępnych środków ...

25 Maj 2019, 20:55

Ok, to ja się wypowiem, choć jestem miłośnikiem volvo to na twoim miejscu wybrałbym kie bo młodsze ;) to jedyny powód.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

26 Maj 2019, 09:47

Chyba coś pomyliłeś z tą benzynową Kią - 2.0 163KM to silnik z pośrednim wtryskiem paliwa - koszt instalacji LPG to max. 3 tys.zł.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

26 Maj 2019, 10:41

@Ossy
Przekazuję tylko informację jakie uzyskałem od serwisu gazu, facet mi powiedział jasno, że na 5.5 muszę się nastawić.
PanKolega
Nowicjusz

26 Maj 2019, 12:52

A czy optima jest faktycznie tak nisko siedzi? W tym tygodniu jadę oglądać, którą upatrzyłem
Matthias
Nowicjusz

26 Maj 2019, 13:52

No to chciał Cię oszukać lub pomyliło mu się z Hyundaiem i40 - tam jest 2.0 GDI 178KM na bezpośrednim wtrysku.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

26 Maj 2019, 16:01

Faktycznie jak teraz sobie przypominam to facet mówił coś o bezpośrednim wtrysku bo sam do końca nie wiedział jaki kia ma silnik jeżeli chodzi o benzyne.
@Matthias
Padło na benzyne czy disla ?
PanKolega
Nowicjusz

26 Maj 2019, 16:33

Szczerze, co będzie w lepszym stanie. Myślałem nawet o amerykańcu, ale czytałem ze są jakieś problemy z silnikami i gniazdami
Matthias
Nowicjusz

29 Maj 2019, 19:19

Byłem oglądać optime.. wszystko pięknie tylko przy moim wzroście okazała się troszkę mała, automat działa super w mojej ocenie i ta wygoda jeżeli chodzi o brak wajchowania lewarkiem.. z tylu z kolei dużo miejsca, moim zdaniem więcej jak dla kierowcy, fotele lekko położone, do tego grzane tyłki.. tylko troszkę brakło miejsca na głowę.

Choć szczęściem znalazłem inną Kie, a dokładnie carens, full opcja.. z jazdy testowej byłem mega zadowolony i ten komfort. Optima w moim odczuciu została z tylu, do pełni szczęścia zabrakło automatu ale nie można mieć wszystkiego :ok:
Matthias
Nowicjusz