Kia Picanto czasami nie odpala.

18 Lis 2015, 15:55

Witam, jestem posiadaczem kia picanto od 2004r. Jestem pierwszym właścicielem. Jest to auto z silnikiem 1.0 o mocy 61km. Aktualny przebieg auta to 80tys. Niestety od roku mam problemy z odpalaniem samochodu. Czasami nie chce odpalać, a teraz dzieje się to coraz częściej. Nie jest to regułą, czy auto jest odpalane na silniku zimnym czy ciepłym. Aby odpalić samochód znalazłem następujący sposób: wrzucenie pierwszego biegu lub wstecznego i lekkie pokręcenie rozrusznikiem, do momentu aż szarpnie samochodem. Wtedy wciskam sprzęgło i auto normalnie odpala. Po tym samochód mogę zgasić odpalić od nowa już bez problemów. Byłem u mechanika pół roku temu i zdiagnozował że problemem jest czujnik położenia wału. Został on wymieniony na nowy. Niestety nie przyniosło to rezultatu. Jeżeli ktoś wie co to może być to z góry dziękuję za pomoc.
kakaddd
Obserwowany

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Kia Picanto
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

18 Lis 2015, 20:39

sprawdź opór czujnika temp silnika i porównaj z wymaganymi i czy wstrzyknięcie benzyny do kolektora ssącego ułatwi rozruch.
andrzej_124
Stały forumowicz

18 Lis 2015, 20:53

Zastanawiam się teraz czy może być winny immobilizer;/ Dzięki Andrzej za podpowiedz. Ktoś jeszcze coś podpowie??
kakaddd
Obserwowany

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Kia Picanto
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2004

07 Wrz 2017, 21:50

Witam wszystkich. Sorry że ruszam stary temat. Widzę że jest nie skończony. Powiedz kolego co było w twoim aucie? Mam identyczne objawy. Raz odpalał raz nie. Jak szarpnąłem rozrusznikiem na biegu to odpalił. Sporo osób piszę że immobilaiser szwankuje w tych autach. Auto używane od nowości i obecnie nasza kia ma 80 tys. Napisz proszę czy poradziłeś sobie z tym problemem.
Pozdrawiam.
Banex
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2006
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Astra h 1.6 116km 2007r
Silnik: 1.6. 116km. Z16xer
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2007

09 Wrz 2017, 20:16

a pompe slychac jak cyka?
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Skrzynia biegów: Automatyczna

09 Wrz 2017, 20:28

fate napisał(a):a pompe slychac jak cyka?
pompa nie cyka to nie przekaźnik lub świerszcz.
Banex rozumiem że auto kręci i nie odpala? Sprawdziłeś czy paliwo i iskra w tym czasie jest ok?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprzedaż opon w 2019 roku
    Według Polskiego Związku Przemysłu Oponiarskiego, na podstawie danych Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Opon i Gumy, w 2019 roku producenci i importerzy opon w Polsce odnotowali wzrost sprzedaży w segmencie ...

09 Wrz 2017, 22:11

Gdyby sprawdził to by chyba napisał po się wtrącasz nic nie wnosząc do tematu
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Skrzynia biegów: Automatyczna

13 Wrz 2017, 10:32

Winny był immobilizer. Błąd wyskoczył na komputerze. Pomogło czyszczenie i dociskanie styków. Z mojej strony temat do zamknięcia . Pozdrawiam
Banex
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2006
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Astra h 1.6 116km 2007r
Silnik: 1.6. 116km. Z16xer
Rok produkcji: 2007