Renault Clio/Thalia gaśnie na zimnym silniku

11 Wrz 2017, 08:05

Witam,

opiszę mój problem z Renault, problem z którym wiele osób nie może sobie poradzić i jest dość mało wsparcia na forach. Mnie udalo sie ten problem rozwiazac. Opisze problem i sekwencje napraw, które wykonalem.

W moim Renault Thalia (2003 rocznik) silnik 1.4, 8 zaworów, pojawił się problem gasnącego silnika.
Gdy silnik był zimny a dojeżdzałem do skrzyżowania, silnik gasł. To samo jak wyrzuciłem bieg na luz lub dodałem gaz i puściłem. Auto poprostu gasło. Dopiero po kilku kilometrach chodziło ładnie. Objawem przed gaśnięciem było spadanie obrotów silnika do 0. Jedynie mocne przygazowanie skutkowało, że auto nie gasło. Dodam tylko że mam auto w LPG, jednak gaśnicie odbywało się i na gazie i na benzynie.

Sekwencje napraw które robilem:
- wyczyszczenie przepustnicy
- wymiana silnika krokowego
- wymiana czujnika położenia przepustnicy
- oczyszczenie wszystkich kostek/stykow wtyczek czujnikow
- wyczyszczenie czujnika położenia wały korbowego
- reset kompiutera (rozłączenie akumulatora)

Auto podłączyłem do kompa (telefon - android - torque wersja lite). Nie wykryło żadnych błędów.

Jedynie co pomogło to ustawienie luzów zaworowych. Okazało się, że wszystko było rozregulowane. Zbyt mały luz na zaworze spalinowym. Także jest to niedroga operacja i skutkuje w pełni

Pozdrawiam Slawek
slawekT
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2002
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Renault Thalia
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Szkło i stal – nowe alternatywy
    Branża motoryzacyjna nieustannie się zmienia. Kwestie związane z elektryfikacją układów napędowych, autonomiczną jazdą czy cyfryzacją produkcji stanowią z jednej strony poważne wyzwanie dla producentów, z drugiej ...
    Nagroda Auto Świat Moto Awards 2019 - Audi e-tron
    W drugiej edycji plebiscytu Moto Awards, zorganizowanego przez redakcję tygodnika "Auto Świat", Audi e-tron – w pełni elektryczny SUV spod znaku czterech pierścieni – zajął pierwsze miejsce w kategorii "Wyznaczają ...