Kia Pro Ceed 1.6 G4FC/126km/lpg nagle gaśnie

24 Kwi 2019, 16:53

Witam.
Od około 1,5tyg mam dziwny problem z autem - wszystko działa jak należy, z rana odpala na dotyk, ale po nagrzaniu zaczynają się dziać dziwne rzeczy. Samochód potrafi zgasnąć podczas ruszania na światłach. Przy próbie odpalenia kręci i albo nie odpali, albo z trudem złapie i wtedy obroty falują a budą trzepie jakby chodził na 3 cylindry. Po naciśnięciu na gaz, łapie zadyszkę i dopiero po chwili zaczyna wchodzić na obroty. Po zgaszeniu i próbie odpalenia - pali na dotyk i wszystkie objawy znikają jak ręką odjął.
Silnik jest po dużym remoncie (nowy blok, tłoki, pierścionki, panewki, głowica po regeneracji) i ma nalatane 20tyś km.
Dzisiaj był robiony przegląd gazu - wszystko ok.
Silnik świeżo po wymianie oleju i świec.
Pare godzin temu to samo się stało na benzynie - ruszam na skrzyżowaniu, jedynka, ogień, dwójka - wciskam gaz a auto gaśnie. Odpalam - kręci kręci, załapał ale chodzi ewidentnie nierówno i obroty falują. Zgasiłem, odpalam drugi raz - jak ręką odjął.
Na kompie zero błędów.
Gdzie szukać przyczyny?
mbm
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice
Prawo jazdy: 05 10 2007
Auto: Kia Pro Ceed
Silnik: 1.6 126KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

25 Kwi 2019, 06:41

Dzisiaj rano odpalił elegancko. Po 10ciu min jazdy podjeżdżam do świateł, obroty schodzą, schodzą i sobie silnik zgasł.
Może czujnik położenia wału? Tylko czy nie wyszło by to na kompie?
Nikt, nic???
mbm
Nowicjusz

28 Kwi 2019, 09:24

Kilka dni temu wymieniłem czujnik położenia wału. Póki co ww objawy nie wystąpiły, tak że chyba mam winowajcę zamieszania.
mbm
Nowicjusz

29 Sty 2020, 12:29

Cześć, od dłuższego czasu mam dokładnie taki sam problem. Czy wymiana czujnika położenia wału rozwiązała problem na dobre?
Evka
Obserwowany

30 Sty 2020, 13:33

Tak. Wymiana banalna, tylko potrzebny kanał.
mbm
Nowicjusz

01 Lut 2020, 19:25

Przy takich objawach zawsze należy zaczynać od sprawdzenia czujnika położenia wału lub wałków rozrządu.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi z napędem hybrydowym - A6, A8 oraz Q5
    Audi wyznacza nowe standardy w technologii hybrydowej. Już w 1989 roku marka udowodniła swoje kompetencje w wykorzystaniu technologii hybrydowej dzięki projektowi technologicznemu - Audi duo. Pierwszy model produkcyjny - ...