KIA RETONA - Samochód na ryby

03 Wrz 2015, 08:52

Witam,

Zastanawiam się nad zakupem samochodu na ryby tak do 6 tys pln, zainteresowała mnie KIA Retona, jak myślicie jest to dobry wybór?

Czasami są nie za ciekawe wjazdy najczęściej polnymi zakurzonymi drogami i szkoda mi mojego "podstawowego" samochodu, ostatnio nad jeziorkiem widziałem właśnie wędkarza w Kia Retona, wyjął tylne siedzenia i samochód na ryby jak znalazł

Może coś od siebie polecicie? coś właśnie w takim stylu jak Kia Retona.

Z góry dzięki.
mlpnko
Nowicjusz

Auto: Astra J GTC
Paliwo: Benzyna

03 Wrz 2015, 12:17

jeśli ci się takie "brzydaczki" podobają to spójrz jeszcze na sangjong korando :ok:
w starszych modelach masz dobre silniki diesla (mercedes) to na prawde dobra konstrukcja
z większych dewoo/sangjong musso :ok:

w cenie 6000 znajdziesz już coś przyzwoitego :ok:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

03 Wrz 2015, 13:12

Czemu "brzydaczki"? :) mi się bardzo takie małe jeepki podobają jak w ogóle można to tak nazwać :) ssangyong korando już mi się mniej podoba, ale też mógłby być, a tak ogólnie w podobnym stylu coś jeszcze możecie polecić?

sangjong korando nie mogę znaleźć w dobrej cenie...
mlpnko
Nowicjusz

03 Wrz 2015, 13:30

A Łada Niva?;>
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

03 Wrz 2015, 13:48

oooo zainteresowała mnie łada niva, ładna :) co z dostępnością części? silniki nie są awaryjne? skrzynie itp?
mlpnko
Nowicjusz

03 Wrz 2015, 14:29

mlpnko napisał(a):co z dostępnością części?

Wszystkie części ogólnodostępne i śmiesznie tanie. Niestety ich jakość i trwałość pozostawia wiele do życzenia. Nivy ulegają biodegradacji już w katalogu, gnije dosłownie wszystko.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Trzymaj się odpowiedniego pasa ruchu
    Kierowcy często zapominają o zasadach ruchu drogowego i na drodze dwupasmowej jeżdżą lewym pasem, a na drodze trzypasmowej środkowym i lewym. Tymczasem w Polsce obowiązuje ruch prawostronny, co w praktyce zobowiązuje kierowców ...

03 Wrz 2015, 14:36

porównywanie bezawaryjności nivy do południowowschodnich wynalazków to jak porównanie malucha do W123 :mrgreen:
jakość wykonania i bezawaryjność są przepaścią w tych modelach

a co ro korando
pocieszny
Forumowicz VIP

03 Wrz 2015, 16:00

przebiegi 250 to trochę przesada, takimi samochodami ludzie raczej jezdza rekreacyjnie, wiec musza byc katowane na ostro

a drugi do opłat plus poprawki lakiernicze więc wyjdzie 10 tysi
mlpnko
Nowicjusz

03 Wrz 2015, 16:04

nie licz na auto za 6000 że będzie super
w aucie 10 letnim jak nie ma 200 000 to znaczy że licznik jest kręcony
te samochody rekreacyjnie kupuje się teraz, nikt nie kupuje fury za 150 tysi żeby stała w garażu a po 15 latach sprzedaje za 10 :mrgreen:
wylecz się odrazu z nadziej o takie furze, nie ma takich samochodów
jedyne auta któ©e mają małe przebiegi totakie które są awaryjne i więcej stoją niż jeżdżą, a przebieg 20 tysi na rok to minimum dla samochodu obecnie
pocieszny
Forumowicz VIP

03 Wrz 2015, 16:23

Nie do końca masz rację, jak ktoś mieszka w małej mieścince i robi dziennie MAX 20 km bo ma do pracy 3-4 km dodatkowo zakupy itp to rocznie robi około 8 tys km to jak ma samochód 10 lat to ma 80 tys km czemu nastawiacie sie ze ktos robi dziennie 60 km to chyba w warszawie i tez nie zawsze, tym bardziej że taką Retoną nie pojedziesz w trase daleko i często ma jedzie pewnie max 90km/h
mlpnko
Nowicjusz

03 Wrz 2015, 16:35

mam kilka terenówek, mieszkam w małej mieścinie jak piszesz rocznie robie 60 tysi, nie zarabiam na życie jeżdżeniem samochodem
najwięcej kilometrów robi się koło komina a nie w daaaaalekich trasach,
z moich znajomych na prawde jest bardzo małą grupka osób któ©a robi przebiegi o ktorych piszesz, ale oni nie kupują takich aut... tylko picanto z benzynowym silnikiem albo sparca z silnikiem 1.0 czy 1,3
to jak z 10 letnim passatem 1.9TDI w kombi z przebiegiem 15 tysi :naughty:
po prostu takich aut nie kupuje się żeby stały koło domu, one jeżdżą ciągają przyczepy i robią to do czego zostały stworzone, samochody z przebiegiem o jakim piszesz sprzedaje się w rodzinie a nie allegro obcym ludziom
pocieszny
Forumowicz VIP

03 Wrz 2015, 19:34

Czemu taki czarny scenariusz piszesz? zobacz jak ja to skalkulowałem i z tego co widzę u znajomych jest podobnie, to chyba już przyjęło się, że jak ktoś sprzedaje poniżej 200 to kręcony... to nie jest prawda uwierz mi, dużo jest kręconych, ale też dużo normalnych...

co sądzisz o Retonie?
mlpnko
Nowicjusz

04 Wrz 2015, 17:22

retona napędowo to nic innego jak sportage 1 generacji
nawet z tego co pamiętam rama jest taka sama, róznica nadwoziowa tylko i wyłącznie
głównym problemem (nie jakimś ogromnym, bo samochód w miare przyzwoity) były pękające głowice w silniku benzynowym, w autku z tego okresu już mocno należy się przyjrzeć korozji, zwłaszcza elementów nośnych (rame oglądamy młotkiem),
pocieszny
Forumowicz VIP

06 Wrz 2015, 19:27

OK dzieki za rady.

Ogólnie szukam Retony w Warszawie, ale nigdzie nie moge znalezc... zna ktoś jakieś dobre komisy w Warszawie gdzie chwycic moge Retone?
mlpnko
Nowicjusz

06 Wrz 2015, 19:44

to jest tak rzadko spotykane auto, że w całej Polsce będzie parę sztuk
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008