Kia Rio 1.4 2006 problemy z odpalaniem

14 Mar 2019, 09:46

Witam, mam problem z odpalaniem w Kia Rio 1.4 2006 rok.
Przy zakupie powiedziano nam że może być problem z odpalaniem i trzeba będzie wymienić pompę paliwa. Pompa została wymieniona ale po pewnym czasie problem wrócił.
W zimie przy mrozach było wszystko ok, ale teraz problem jest nagminny przy wilgoci, zwłaszcza rano (ale popołudniami również się zdarza). Raz samochód odpala normalnie, a raz kręci się z 4 razy i nic, doszliśmy do tego że wystarczy wyciągnąć przekaźnik odpowiedzialny za pompę paliwa, włożyć z powrotem i auto odpala. Czasem trzeba to powtórzyć parę razy. Przekaźnik został wymieniony. Komputer nie pokazuje żadnych błędów.
A ja po prostu wchodząc do auta nigdy nie wiem czy pojadę nim czy nie.
Bardzo proszę o pomoc co to może być, gdzie szukać problemu.
Przewody sprawdzane - nie są zaśniedziałe, jest wszystko ok.
Z góry dziękuję za pomoc.
anna2502
Obserwowany

14 Mar 2019, 10:31

anna2502 napisał(a):doszliśmy do tego że wystarczy wyciągnąć przekaźnik odpowiedzialny za pompę paliwa, włożyć z powrotem i auto odpala.
Zawsze tak jest że po jego wyciagnięciu i włożeniu auto odpala?

Wtedy kiedy nie odpala to słychać pompkę paliw po przekręceniu kluczyka przez chwilę przed odpaleniem?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

14 Mar 2019, 10:43

Z reguły tak, po wyciągnięciu i włożeniu przekaźnika z powrotem auto odpala. Czasem dopiero za drugim razem ale odpala. To jest jak na razie nasz ratunek że autem w ogóle jeździmy.
Co do pompy słychać ją za każdym razem jak się odpala, bez znaczenia czy auto odpali czy nie. Oczywiście jeśli nie odpala to próbuję jeszcze parę razy odpalić (nie za dużo żeby akumulatora nie rozładować) - wtedy pompę słychać gdzieś przy 4 próbach odpalenia, za 5 pompa już cichnie.
anna2502
Obserwowany