Kia Rio 1,5 CRDI 110KM Problem z odpaleniem.

25 Lis 2017, 15:14

Witam jakiś czas temu przegrzał mi się silnik powodem była peknięta chłodnica,do tego auto zdarzało się,że było odpalone po czym zgasło i nie szło już odpalić(problem przed pękniętą chłodnicą).Po wymianie chłodnicy,rozrusznika i kupnie nowego akumulatora auto kręci,kręci,ale nie odpala...Mechanik nie ma już pomysłu....psiaknie autostartem,podłączanie pod kable i pompowanie paliwa nic nie daje...Mogło zepsuć się coś czego się nie spodziewam...na myśl przychodzi mi rozrząd.Może ktoś się spotkał z podobnym problemem? :)
SoniaM
Obserwowany

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Kia Rio
Silnik: 1,5 110 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

26 Lis 2017, 09:07

Skoro psikanie autostartem nic nie daje,sprawdzilbym kompresje na cylindrach.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

26 Lis 2017, 15:09

A ja zacząłbym od podstaw - czy grzeją świece żarowe, czy jest paliwo na wtryskiwaczach i jakie ma ciśnienie na listwie. Potem kopresja. Jak dobrze kojarze w tym silniczku mamy słynny common rail.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Porsche 918 Spyder hybrid - 2,6 sek., 887 KM
    Niemcy postanowili zaproponować światu jeden z najmocniejszych układów hybrydowych. W przypadku zaprezentowanego w 2010 roku na Salonie Samochodowym w Genewie i wprowadzonego do sprzedaży w 2013 roku modelu 918 Spyder, ...
    Jazda na oponach letnich zimą to przepis na wypadek
    Jesienno-zimowa pogoda za oknem, a niebawem zapowiadana mroźna zima to także pogorszenie warunków jazdy na drogach. Kierowcy powinni przywyknąć do opadów deszczu i mokrych ulic – przymrozków, śniegu, ...