Kia Shuma 1.5 gasnie dodajac gazu ciezko odpala

14 Sie 2017, 12:25

Czesc
mam koledzy problem z samochodem. Auto to Kia Shuma 1.5, instalacja gazowa, nie wiem jakiego typu ale zalacza sie gdy przegazujemy do ponad 2k obr. Ogolnie autko jezdzi ale od pewnego czasu ma problem z odpalaniem, napisze moze jak to wyglada.
Kiedy akumulator jest swiezo naladowany to auto odpala od razu ale po odpaleniu gasnie. Dotad musialem kilka razy odpalac i potem juz chodzil, nie wiem co to moze byc ale no nie przejmowalem sie bo dzialal. Aha tak sie dzialo po nocy, potem w ciagu dnia juz odpalal normalnie. Od jakiegos tygodnia to co wyzej zaczelo sie poglebiac, zeby odpalic juz nie wystarczylo kilkukrotne zapalanie, musialem wciskac gaz do podlogi i po ktoryms kreceniu rozrusznikiem samochod odpalal i bylo slychac przez chwile glosne piszczenie jakby paska klinowego. Potem juz chodzil.
Natomiast teraz jest inaczej, odpalac odpali za ktoryms tam razem ale kiedy dodaje gazu to obroty spadaja i gasnie. Myslalem ze to moze brak benzyny wiec dolalem kilka litrow ale bez zmian.

Dodam bo moze to istotne, ze samochod potrafil rozladowac akumulator przez noc, niestety nie wiem czy to kwestia zlego stanu akumulatora czy cos z pradem w samochodzie. Sprawdzalem prad na klemach podczas zapalonego silnika bylo to 14,2v wiec prawidlowo i chyba alternator laduje.

PS. odpalam na benzynie i chodzi na jalowym ale jak dodam gazu to obroty leca i gasnie
natomiast jak wymusze odpalanie na gazie to zapali i od razu gasnie ale mozliwe ze gazu malo

Prosilbym o pomoc jesli ktos wie co to moze byc.
hannaa
Nowicjusz

Auto: Rozne

14 Sie 2017, 16:09

Za dużo tego "chyba". Jaka instalacjaLPG? Zerknij pod maskę i przeczytaj co pisze na reduktorze. Popatrz też na przełącznik benzyna/gaz i tam też powinno coś pisać. Kolejna sprawa - ile jest benzyny w baku? I tu nie ma chyba 2 litry albo chyba 20 litrów. Nalej do baku tyle, żeby było napewno 10 litrów. To samo z LPG - zatankuj tyle, żeby było minimum te 10 litrów. Takie ilości paliwa pozwolą na konkretne naprawy. Gdybanie to za mało.
Teraz pozostałe sprawy - kiedy były wymieniane filtry - paliwa w obu instalacjach oraz w jakim stanie jest filtr powietrza? W jakim stanie są przewody Wn i świece i kiedy były ostatnio wymieniane?
Problem może być też we wtryskiwaczach - w szczególności jeżeli podczas pracy na LPG pompka paliwa się wyłącza.
Jednakże zacząć należy od tego, na jakim paliwie jest problem - czy na jednym z dostępnych czy na obu. Bo to zawęża krąg usterek.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Sie 2017, 21:47

Cześć, dzieki za odpowiedź. Gazu nie zatankuję i nie wiem ile jest bo nie mam wskażnika ale zwykle przy 280km muszę tankować a jest 240km. Benzyny też nie wiem ile jest, wlałem 5 litrów.

Samochód odpala na benzynie i chodzi na jałowym, nic nie gaśnie, natomiast po dodaniu gazu gaśnie. Natomiast na gazie odpala i od razu gaśnie.
hannaa
Nowicjusz

15 Sie 2017, 08:55

Wydaje mi sie ze pompka paliwa siada. Tak to jest jak sie jezdzi bez paliwa w baku.
hannaa napisał(a):Gazu nie zatankuję i nie wiem ile jest bo nie mam wskażnika ale zwykle przy 280km muszę tankować a jest 240km. Benzyny też nie wiem ile jest, wlałem 5 litrów.
jak się to czyta nie nawet nie wiem czy się śmiać czy płakać
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Sie 2017, 21:00

A niby skad mam wiedziec, jak masz tak doradzac to daj sb spokoj
hannaa
Nowicjusz

15 Sie 2017, 21:50

Jak nie wiesz to poprostu zatankuj a jak Cię na paliwo nie stać to sprzedaj auto. Szukasz tutaj porady kolega Ci odpowoedzial żebyś zatankował a Ty na to
hannaa napisał(a):Gazu nie zatankuję i nie wiem ile jest bo nie mam wskażnika Benzyny też nie wiem ile jest, wlałem 5 litrów.
jak chcesz usterkę wyszukać bez paliwa???
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Superb z wyposażeniem Laurin & Klement
    Skoda Superb z najbardziej luksusowym i prestiżowym pakietem wyposażenia - Laurin & Klement, na polskim rynku pojawił się w październiku ubiegłego roku. Teraz pakiet dostępny jest z nowym silnikiem. Do dotychczas oferowanych ...

15 Sie 2017, 22:19

trol czy jak? przeciez jest benzyna? a moze mam isc po gaz z kanistrem xD
hannaa
Nowicjusz

16 Sie 2017, 13:57

hannaa napisał(a):Benzyny też nie wiem ile jest, wlałem 5 litrów.
Wlej przynajmniej pół baku. Następnie wyłącz instalację LPG i sprawdź jak się będzie zachowywał silnik czy dalej będzie gasł podczas dodawania gazu.

Wskaźnik od benzyny jaki poziom Ci pokazuje?

Generalnie jak masz LPG nie możesz jeździć na rezerwie benzyny bo załatwisz pompę tak jak napisał @Kao powinno się utrzymywać około pół baku paliwa czyli tankujesz jak masz około 1/3 do około 2/3 i jeździsz spokojnie.

hannaa napisał(a):Samochód odpala na benzynie i chodzi na jałowym, nic nie gaśnie, natomiast po dodaniu gazu gaśnie. Natomiast na gazie odpala i od razu gaśnie.
Jak odpalasz na benzynie i dodajesz gazu to może jak gaśnie to w tym czasie przełącza nie na LPG? Sprawdzałeś to?

Jakie by to nie było auto to zawsze lepiej odpalać je na benzynie i dopiero przełączać na gaz.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999