Kia Sorento czy Jeep Grand Cherokee?

Kia Sorento czy Jeep Grand Cherokee?

Kia Sorento
4
25%
Jeep Grand Cherokee
12
75%
Razem głosów : 16

01 Mar 2007, 22:47

Powoli zastanawiam się nad kupnem samochodu do wszystkiego. Ze względu na walory estetyczne i użytkowe wybrałem te 2 modele.
Który z nich jest warty zainteresowania? Interesują minie samochody tak do ok. 50tys. (używane i najlepiej w dieselu), a więc najnowszy Grand odpada.

Jeep Grand Cherokee jest duży, i ładny ale jest niesamowicie awaryjny i od cholery pali! (i z całym szacunkiem dla posiadaczy, ale denerwują minie użytkownicy którzy mają cały czas problemy techniczne z tym suvem i tłumaczą się: "...bo to jeep"). No i te części! Oparty na samonośnym nadwoziu.

Kia Sorento - ostatnio słyszy że najmniej awaryjnymi samochodami są właśnie Kia;) Silnik w dieselu oferuje niezłą moc i ekonomikę. Tylko boję się jakości wykończenia innych rzeczy - np. plastików, deski rozdzielczej (nienawidzę jak coś trzeszczy jak jadę - ma być słychać tylko silnik;)).
Myślę że jest w miarę dobra dostępność części do tego modelu. Oparty na ramie.

Co Wy myślicie? Który z tych modeli wybrać? Który z nich będzie lepiej służył? Który ma lesze właściwości terenowe, a który jest lepszy na drogę?

Pozdrawiam
BlackSmith
Nowicjusz

04 Mar 2007, 20:17

nad czym się facet zastanawiasz :?:
oczywiście Jeep :wink: :wink:
don't worry be happy :wink:
Leo;))
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

05 Mar 2007, 13:33

nowłaśnie wybierz jeepa
pietrzyk
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: sosnowiec

07 Mar 2007, 20:10

No tak. Polecieliście na nazwę firmy 8) Tak naprawdę to już zdecydowałem bo jeździłem tym i tym. Wybór prosty - Kia Sorento. Dużo miejsca, wszystko o dziwo solidne, małe spalanie-> nie chcę tego mówić, ale muszę: jest lepszy od jeepa :wink: Ciekawe jak będzie radził sobie w terenie (teren w granicach rozsądku oczywiście;)) Już nie mogę się doczekać – teraz czekam na jakąś okazję.
BlackSmith
Nowicjusz

08 Mar 2007, 08:37

Ja równiez jeździlem obydwoma i wybrałbym Sorento jako samochód ktory ma sluzyć w średnim terenie a Jeepa do jazdy dla szpanu. Kia w środku jak dla mnie jest duzo wieksza od Jeepa. Kia ma o wiele mniejsze spalanie i jest mniej awaryjny nic nie trzeszczy...Dla mnie jednak wybor nie jest taki prosty bo jestem zakochany w ,, budzie " 1999-2004 jeszcze czarny metalik. ale weź Kie bedziesz zadowolony.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

08 Mar 2007, 16:57

BlackSmith napisał(a):(...) Ciekawe jak będzie radził sobie w terenie (teren w granicach rozsądku oczywiście;)) ...
Mógłbym Ci kilka słów o Sorento w terenie powiedzieć, ale z pewnych względów - jedynie osobiście... W każdym razie nie jest tak różowo, jak Ci się wydaje...

BlackSmith napisał(a):(...) Już nie mogę się doczekać – teraz czekam na jakąś okazję.
To zapraszam w sobotę (10 marca) do podolan k/Krakowa - będziesz miał okazję trochę poskakać, podrapać lakier i skorzystać z rad doświadczonych kierowców i instruktorów off-road...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Nissan Juke Nismo
    Nissan Juke Nismo obrazuje ducha innowacji i wzbudza zainteresowanie, dzięki któremu koncepcja Nismo stała się jedną z najbardziej uznawanych nazw w sportach samochodowych oraz w grach. Wprowadzając markę Nismo do ...