KIA SOUL 1.6 silnik GDI - jak płyn do chłodnicy?

17 Lut 2020, 15:45

Witam wszystkich!

Chciałbym dokonać wymiany płynu chłodzącego w mojej KIA SOUL z silnikiem GDI. Udało mi się uzyskać informację, że najprawdopodobniej zalewany był kiedyś serwiso ich płynem OEM LLC-A110, sygnowany logiem KIA. Obecnie mam wlane coś niebiesko-zielonego chyba i pewnie to jest to.

Uzyskałem także informację od serwisu, ze powinienem zalać auto płynem na bazie glikolu etylenowego do chłodnic aluminiowych. Dostałem także informację, że pod żadnym pozorem mam nie nalewać płynu czerwonego lub różowego, a także nie zielonego Borygo.

Czy może z Was ktoś coś doradzi? Bo wychodzi na to, że powinienem wlać coś niebieskiego G11 (czy glikol monoetylenowy też może być?)
Jeżeli taki płyn, to co doradzicie z tej półki?

Myślałem, nad PRESTON-em, Dynagel 2000+ albo MOTULEM INUGEL OPTIMAL. Ale czy rzeczywiście taki mogę wlać wbrew informacjom z serwisu?

A może ktoś ma tutaj KIA z takim silnikiem, albo podobne auto ?
Antek77
Obserwowany

25 Lut 2020, 13:14

Antek77 napisał(a):najprawdopodobniej zalewany był kiedyś serwiso ich płynem OEM LLC-A110, sygnowany logiem KIA
Taki sam ma marka Hyundai. Jeżeli chodzi o specyfikację tego płynu to tak to wygląda:
1. GLIKOL ETYLENOWY 88 - 94 %
2. WODA 2 - 5 %
3. WODOROFOSFORAN POTASU 0,5 - 1,5 %
4. GLIKOL DIETYLENOWY 0,0 - 5,0 %
5. BENZOTRIAZOL Max 1,0 %
6. TAJEMNICA HANDLOWA (S1) Max 1,0 %

Tu masz koncentrat oryginalnego płynu Kia Long Life LLC-A110 [link do oferty na Allegro wygasł]

Antek77 napisał(a):Dostałem także informację, że pod żadnym pozorem mam nie nalewać płynu czerwonego lub różowego, a także nie zielonego Borygo.
Dlaczego? Przecież nie ma reguł które jasno by określały że dany kolor jest powiązany z jakąś konkretną specyfikacją i nie może być inny.

Moim zdaniem możesz kupić oryginalny koncentrat który wyjdzie około dwa razy drożej od innych płynów.
Ja bym się jeszcze zastanowił np. nad GLACELF AUTO SUPRA [link do oferty na Allegro wygasł] on jest produkowany na bazie glikolu etylenowego dużej czystości i organicznych inhibitorów korozji (OAT) lub nad Prestone -37°C [link do oferty na Allegro wygasł] można jeszcze pomyśleć o tym TEXACO Havoline Xtended Life Coolant jest kompatybilny z większością płynów do chłodnic produkowanych z wykorzystaniem glikolu etylenowego [link do oferty na Allegro wygasł]
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!