Kia Soul czy Citroen c3 picasso

08 Sie 2010, 10:05

Witam,

Planuje kupić nowe autko.
Zastanawiam się nad dwoma modelami wymienionymi w temacie. C3 mogę mieć z silnikiem benzynowym 95KM, z klima automatyczna, nawigacja, komputerem i podgrzewanymi elektrycznymi lusterkami. Interesująca mnie Kia ma silnik benzynowy 124KM, ESC (stabilizacja toru jazdy), klimę manual, nie ma komputera a lusterka są regulowane ręcznie. Pozostałe parametry wyposażenia są porównywalne w obu modelach. Kia z racji mocniejszego silnika pali około 8l a c3 7l (spalanie rzeczywiste a nie to podane w katalogach).
Cena jest podobna - około 50k, i nie chciałbym jej przekroczyć.

W cytrynie kusi mnie jakość wykończenia, ciche wnętrze i miękkie zawieszenie. Zniechęca mnie słaby silnik i brak ESC.
W Kii podoba mi się dość dynamiczny silnik, duży prześwit, nie podoba mi się brak komputera pokazującego zużycie paliwa i bardzo twarde głośne zawieszenie.
Co radzicie?
Autko jest dla pary bez dzieci, do wyjazdów na narty/rower i do codziennego użytku w mieście.

Pozdrawiam,
Rafal
rafalas
Nowicjusz

Miejscowość: Malopolska

08 Sie 2010, 10:11

rafalas napisał(a):Witam,

Planuje kupić nowe autko.
Zastanawiam się nad dwoma modelami wymienionymi w temacie. C3 mogę mieć z silnikiem benzynowym 95KM, z klima automatyczna, nawigacja, komputerem i podgrzewanymi elektrycznymi lusterkami. Interesująca mnie Kia ma silnik benzynowy 124KM, ESC (stabilizacja toru jazdy), klimę manual, nie ma komputera a lusterka są regulowane ręcznie. Pozostałe parametry wyposażenia są porównywalne w obu modelach. Kia z racji mocniejszego silnika pali około 8l a c3 7l (spalanie rzeczywiste a nie to podane w katalogach).
Cena jest podobna - około 50k, i nie chciałbym jej przekroczyć.

W cytrynie kusi mnie jakość wykończenia, ciche wnętrze i miękkie zawieszenie. Zniechęca mnie słaby silnik i brak ESC.
W Kii podoba mi się dość dynamiczny silnik, duży prześwit, nie podoba mi się brak komputera pokazującego zużycie paliwa i bardzo twarde głośne zawieszenie.
Co radzicie?
Autko jest dla pary bez dzieci, do wyjazdów na narty/rower i do codziennego użytku w mieście.

Pozdrawiam,
Rafal

zwykle C3 nie wystarczy? Rowery powinny wejsc i moze wtedy wystarczy na nieco mocniejszy silnik. jesli nie to c3 picasso w lepszym wypasie jest korzystniejsza opcja. naprawde mocy silnika w polsce nie sposob nigdzie wykorzystac. no i przynajmniej ja uwielbiam wszystkie 'luksusowe dodatki' :cool: przynajmniej klime aut uwazam za niezbedne mininium
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

09 Sie 2010, 09:13

Dzieki za rade. Nie jeździłem nigdy w trasę z tak słabym silnikiem (95KM) wiec się zastanawiam jak sobie poradzi w górach. Do listy aut rozważanych doszła jeszcze honda jazz.

Pozdrawiam,
Rafal
rafalas
Nowicjusz

Miejscowość: Malopolska

09 Sie 2010, 09:19

rafalas napisał(a):Dzieki za rade. Nie jeździłem nigdy w trasę z tak słabym silnikiem (95KM) wiec się zastanawiam jak sobie poradzi w górach. Do listy aut rozważanych doszła jeszcze honda jazz.

Pozdrawiam,
Rafal

no i bardzo dobry wybor. jazz ze wzgledu na duzo mozliwosci konfiguracji wnetrza i spora jak na segment b wysokosc nadwozia bedzie wystarczajaco obszerny. kolejne plusy to dynamiczne silnikczki, niezawodnosc no i co pozniej(po 2-5 latach) okaze sie zbawienne- latwosc odsprzedazy i najmniejsza utrata wartosci.
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

09 Sie 2010, 12:08

KIA Soul jest jak zapewne wiesz oferowana w 3 wersjach wyposażeniowych (S, M i XL) - ty piszesz o podstawowej S. Za dopłatą 4tys. zł (może uda się coś wytargować u dilera?) kupisz M, która ma komputer pokładowy, elektryczne i podgrzewane lusterka, alufelgi, sterowanie radiem w kierownicy i inne bajerki. Komputer pokładowy i alufelgi są mało przydatne (ja np. mam na wyświetlaczu komputera ustawiony zasięg, bo chwilowe spalanie jest upierdliwe i niemiarodajne), ale warto dać te kilka tys. więcej za sterowanie w kierownicy i podgrzewane lusterka bo są bardzo przydatne.

Honda Jazz z 1.2 90KM będzie trochę za słaba (w mieście da radę, ale na rodzinny wyjazd w góry to trochę za mało), więc lepiej 1.4 100KM, ale ten jest już droższy od Soula w wersji M i w dalszym ciągu wolniejszy.

Za Citroenem przemawia wygląd - KIA i Honda wyglądają dziwnie, mogą się podobać lub nie, ale C3 picasso jest całkiem ładne :)

Z tą utratą wartości to też różnie, bo KIA Cee'd ma jedną z najmniejszych na rynku, nie do końca wiadomo jak pod tym względem będzie stał Soul bo też ma 7-letnią gwarancję a to zawsze plus przy sprzedaży jak sprzedajesz auto które w dalszym ciągu jest na gwarancji.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi museum mobile - mobilność jutra
    Audi museum mobile w Ingolstadt przedstawia wizję mobilności jutra. Na wystawie specjalnej "Audi future lab: mobilność ", od 6 grudnia 2012 r. do 17 marca 2013 r., można podziwiać inicjatywy producenta na temat silników ...