KIA Soul problem z lakierem

11 Paź 2016, 18:37

Witam wszystkich, chciałbym poprosić Was o pomoc. Posiadam KIA Soul, kupiona w salonie, była to wersja demontracyjna. Samochód ma 3 lata. Na wiosnę tego roku zauważyłem, że odpada lakier z progu. Zdjęcia poniżej. Pojechałem do "swojego" ASO i powiedzieli, że do końca nie wiedzą co to jest, ale KIA Motor Poland mi raczej tego nie uzna. Z KMP dostałem odpowiedź, że to uszkodzenie mechaniczne, nie dałem wiary :) Pojechałem więc do rzeczoznawcy... i póki co nie powiem co powiedział, ponieważ rzeczoznawca wynajęty przez KMP powiedział coś zupełnie innego :D

Powiedzie mi proszę co wg. Was widać na zdjęciach, może ktoś zetknął się z czymś podobnym?

bardd
Nowicjusz

Zdjęcia: 4
Auto: KIA Soul
Silnik: 140KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

12 Paź 2016, 08:31

Czemu nie napisałeś tu, co stwierdził rzeczoznawca ?
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

12 Paź 2016, 08:35

niechcę, aby ktoś się sugerował póki co opiniami rzeczoznawców, chcę poznać opinie forumowiczów, później oczywiście napiszę jaki rzeczoznawca co powiedział
bardd
Nowicjusz

12 Paź 2016, 08:38

Na tych zdjęciach niewiele widać, jeżeli rzeczoznawca posługiwał się lupą albo specjalnym rodzajem światła, to nie licz że po niezbyt dobrej jakości ogólnych zdjęciach ktoś zza monitora postawi diagnozę.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

12 Paź 2016, 08:45

Dla mnie to wygląda na wadę źle polakierowanego elementu, a uszkodzenie mechaniczne lakieru w tym miejscu rozpoczęło cały proces. Z tego co widzę na zdjęciach to wada pogłębia się i zaraz odpadnie kolejny kawałek lakieru. Lakier musiał w tym miejscu nie przylegać dokładnie do powierzchni przez co mogły powstać mikropęknięcia przez które dostawała się wilgoć i resztę załatwiły warunki pogodowe.
Miejsce jest na wysokości słupka i łączeniu drzwi przednich z tylnymi więc nawet wsiadając do samochodu ciężko by było zahaczyć butami żeby uszkodzić lakier w tym miejscu.

Tak się jeszcze przyglądam i na drugim zdjęciu słabo widać, ale rant drzwi chyba też jest w tym miejscu uszkodzony i lekko wykrzywiony? Jeżeli tak jest to uszkodzenie może być mechaniczne (coś zostało przytrzaśnięte uszkadzając powłokę lakieru) a słabo przylegający lakier zaczął odpadać i erozja powoli trwa zajmując coraz większy obszar.

Tyle ode mnie patrząc na to co widać na zdjęciach :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

19 Paź 2016, 14:31

Dzięki za wypowiedź. Rant drzwi nie jest uszkodzony, jest tylko ubytek w lakierze. Tylko ja tym samochodem jeżdzę, pamiętałbym jak bym czymś przywalił ;)
KMP próbowała mi wmówić, że to uszkodzenie mechaniczne, tylko tej ciekawej mozaiki nie potrafili wytłumaczyć. Potem przyszła kolej na rzeczoznawców. Obydwoje z wieloletnim starzem. Wynajęty przeze mnie powiedział, że to wina źle przygotowanej powierzchni przed malowaniem. Dodatkowo zauważył, że na śrubach wpuszcznych w drzwi są ślady po kluczu. Natomiast rzeczoznawca wynajęty przez KMP napisał w swojej ekspertyzie, że to jakaś żrąca substancja zeżarła mi lakier ;) Tylko nie potrawił wytłumaczyć mi skąd taki ciekway wzór i odstępy pomiędzy ubytkami lakieru.
Wada na progu rzeczywiście się pogłębia. KMP nie ustępuje. Samochód muszę odmalować przed zimą na swój koszt zanim wszystko rdza zeżre ;)
bardd
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Supra - 5 rzeczy o których warto wiedzieć
    Toyota Supra to ikona samochodów sportowych i bardzo ważny model w historii Toyoty. Pierwsza Supra pojawiła się na rynku pod koniec lat 70. i aż do 2002 roku samochód był sprzedawany nieprzerwanie w postaci ...
    25 lat SKODY Favorit
    SKODA Favorit, jeden z najważniejszych samochodów w historii marki, w tym roku obchodzi swoje ćwierćwiecze. Model ten zadebiutował podczas 29. Międzynarodowych Targów Przemysłowych w Brnie w 1987 roku. Pierwszy ...

22 Lut 2022, 13:12

Podejrzewam źle wytrawioną blachę lub brudną przed malowaniem.
piotr018
Nowicjusz