Kia Sportage 1.7 CRDI 116 KM traci moc.

02 Kwi 2018, 21:47

Witam.

Posiadam od 5 lat Kia Sportage 1.7 CRDI 116 km. Samochod kupiony nowy z salonu. Pod koniec 2k16 roku zrobiłem chip tuning na 155 km. Na wiosnę tego roku wystąpił problem tego typu iż samochód czasami traci moc. Zdarzyło mi się to podczas wyprzedzania gdy chciałem depnąć, już się wychylałem na lewy pas a tu samochód nie idzie. Nie wskakuje powyżej 3000 obrotów. Zdarzyło mi się to jakieś 5-6 razy, po zgaszeniu samochodu i ponownym zapaleniu problem znika. Ostatnio zdarzyło mi się to gdy przy wyprzedzaniu na 4 biegu doszedłem do wysokich obrotów i po zjechaniu na prawy pas samochód już nie miał mocy. Czytałem już o takim problemie w silnikach crdi u innych. Wizyta w serwisie nie wykazała żadnych błędów u mnie jak i u innych osób. Jedni obstawiali wadliwy filtr paliwa, inni przepływomierz. W czym może tkwić problem?

Pozdrawiam,
Michał

EDIT: Jeśli zła kategoria to przepraszam i proszę admina o przeniesienie postu.
Blantek
Obserwowany

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Kia Sportage
Silnik: 1.7 CRDI 116KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

02 Kwi 2018, 21:53

Dziwne że komputer nic nie zapamiętał, czy w tym czasie jak auto traci moc nie zapala Ci się żadna kontrolka ? Mi na myśl przychodzi problem z doładowaniem
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Kwi 2018, 21:57

Nie, żadna kontrolka się nie pojawia.
Blantek
Obserwowany

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Kia Sportage
Silnik: 1.7 CRDI 116KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

20 Cze 2018, 13:31

Kao napisał(a):Mi na myśl przychodzi problem z doładowaniem
O tym samym pomyślałem czytając temat autora że przeładowane turbo tym bardziej że miał jakiś czas temu robiony chip ale w takim przypadku na pewno dostałby sterownik komunikat o błędzie.

Ja bym zaczął od sprawdzenia dokładnego i diagnozy turbiny sprawdzając ile daje bar w różnych zakresach prędkości obrotowej silnika.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Samochody osobowe przekazane dla szkół samochodowych
    Renault Polska przekazało samochody szkołom samochodowym w Strzelcach Opolskich, Opolu i Gdańsku. Uczniowie będą korzystać z nich podczas zajęć praktycznych. Do Niepublicznej Szkoły Branżowej I Stopnia w Strzelcach Opolskich ...