Kia sportage 2,0 benzyna - automat . Pali bezpiecznik 15A.

28 Maj 2014, 19:57

Szukam pomocy i usterki trzeci dzień za każdym razem z innym elektrykiem i lipa.

Pali bezpiecznik 15A po czym przestają działać obrotomierz , szybkościomierz , kierunkowskazy ,
i blokuje skrzynię biegów w pozycji parking . Dziękuję z góry za wszelką pomoc .
zyga66
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 09 1982
Auto: kia sportage
Silnik: 2.0 128Km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1998

28 Maj 2014, 23:08

niestety miernik w łape i szukać gdzie robi zwarcie, bo jak na mój gust to zwykłe zwarcie instalacji, pytanie tylko gdzie
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

29 Maj 2014, 13:48

Sęk w tym , że pomierzyłem wszystko co nie działa i zwarcia brak . Dzisiaj rano założyłem bezpiecznik 5A odpalam i wszystko gra , za nim sprzątnąłem śrubokręty i spalone bezpieczniki (około 5 min. bez włączania czegokolwiek ) bezpiecznik strzelił , założyłem 10A też strzelił 15-stka
tak samo . I właśnie startuję szukać dalej. Ale jak zwarcie pojawia się i znika to poszerza front
poszukiwań .
zyga66
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 09 1982
Auto: kia sportage
Silnik: 2.0 128Km
Rok produkcji: 1998

31 Maj 2014, 18:15

Bezpieczniki chronią instalację przed zwarciem i przeciążeniem. Jeżeli bezpiecznik się przepala, to znaczy, że albo jest zwarcie, albo jakiś odbiornik pobiera za dużo prądu. czyli jest zwarcie :wink:
Do ręki schemat, miernik i sprawdzić trzeba co zabezpiecza ten bezpiecznik i mierzyć. JAk nie ma schematu, to po kabelkach trzeba iść. A to już żmudna robota.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak bezpiecznie wykonać manewr wyprzedzania?
    Wyprzedzanie to niebezpieczny manewr, który polega na przejeżdżaniu obok pojazdu lub innego uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku. W Polsce związane jest to najczęściej z chwilową zmianą pasa ruchu ...