Kia sportage ii

27 Maj 2017, 17:56

Witam, planuję zakup KIA SPORTAGE II.
Moją uwagę przykuło to ogłoszenie, jednak nie potrafię ocenić czy jest to auto po lifcie czy przed.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Grill, zderzaki, tylnie światła są jak po lifcie, jednak w środku na tym zdjęciu widać, że nie ma takich charakterystycznych srebnych obwódek w około prędkościomierza.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Czy były produkowane takie auta po lifcie?

Dziękuje za pomoc.
bediss
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 03 2006
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Nissan Almera N16

28 Maj 2017, 09:50

Z tego co widzę ten ma obwódki koloru grafitowego/ciemnoszarego (takie były po lifcie) - przejrzałem kilka innych sztuk i żadna nie miała takich srebrnych obwódek jak przed liftingiem
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

28 Maj 2017, 12:45

Z tego co kojarzę z czasów jak się rozgladałem po Sportage II, to wersja liczników zależna była od wyposażenia. Jedne miały srebrny otok naokoło prędkościomierza, a obszar nad cyframi licznika był poprostu czarny, inne nie miały tego otoku wokół prędkościomierza, ale był srebrny otok ( taki pasek ) nad cyframi licznika. A jeszcze inne nie miały ani jednego ani drugiego otoku. Poprostu licznik był czarny. Równocześnie z tymi rodzajami liczników, były też inne radia. Przed liftem radio było srebrne, a po lifcie jest czarne, ale dodatkowo jest srebrna ramka. Rodzajów radia też było kilka. Szukaj tych samochodów wg wersji wyposażenia. Wpływ na wygląd wewnętrzny miał też rodzaj napędu ( 2WD i 4WD ) oraz rodzaj skrzynia ( ręczna i automatyczna ).
Tak więc jak zwracasz uwagę na takie szczegóły, to musisz poświęcić sporo czasu, żeby wybrać to, co szukasz.
Ze swojej strony, z tego co kiedyś sprawdzałem i szukałem, to proponuję silnik benzynowy 2 litry z LPG ( LPG zakładane były fabrycznie ) .I jak silnik 2 litry, to skrzynia lepiej żeby była manualna - w automacie silnik w porównaniu z palowożernością bardzo dużo traci w oczach. Coś kojarzy mi się też, że skrzynie 6-io biegowe nie były zbtytnio dobre. Diesle niestety jak na te osiągi silnika dużo spalają 9 - 10 l/100km. I przy tym spalaniu, te osiągi są bardzo słabiutkie. Mimo, że to Diesle. No i drogie w serwisowaniu - mają dwumasę, filtry pdf.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Maj 2017, 14:15

Dziękuje za odpowiedzi.
Wygląda na to, że to taka wersja jak piszesz:
"inne nie miały tego otoku wokół prędkościomierza, ale był srebrny otok ( taki pasek ) nad cyframi licznika."
Dotychczasowo, wszystkie kia sportage ii po lifcie, które oglądałem miały ten otok wokół prędkościomierza, stąd moje zdziwienie jak zobaczyłem to ogłoszenie.

Do gazu jestem przekonany, nie wiem tylko czy lepiej szukać fabrycznego, czy założyć samemu. W aktualnym aucie mam gaz, i tak jak przez 8 lat nic nic się nie działo większego z nim ,tak teraz ciągle jakieś usterki. A te Sportage to auta właśnie 8-9 letnie.
bediss
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 03 2006
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Nissan Almera N16
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mała historia znaków drogowych
    Czy wiecie, że na samym początku, ponad sto lat temu, kiedy to Polska odzyskała niepodległość, wprowadzono pierwsze znaki drogowe. Było ich aż... sześć W latach 30 wprowadzono kolejne 6 znaków : Przed pierwszą wojną ...