KIA Sportage III 2012 - Diesel czy Benzyna?

08 Wrz 2024, 17:12

Cześć,
Mój ojciec chciałby Kia Sportage, jak w temacie i zastanawiam się, która opcja będzie "lepsza"? Benzyna 1.6 GDI 135KM czy Diesel 1.7 CRDi 116KM? Nikt nie oczekuje wrażeń, ma to po prostu go zawieźć do roboty i z powrotem. Zastanawiam się czy doradzić mu diesel - ma do pracy 10 KM trasą 60 km/h - 90 km/h. Wiec pomyślałem że diesel sporo mniej spali. czytałem też że raczej prosta jednostka (brak koła dwumasowego). Rocznie będzie robione ok 10tys km. Warto? Czy jednak benzyna? Bez bawienia się w redukcję biegów to raczej obie jednostki tak samo mułowate wiec tu bym chyba znak równości postawił.

Pozdrawiam
Konrad
klop92
Nowicjusz

08 Wrz 2024, 19:43

Jeśli uda się znaleźć diesla w uczciwym stanie i z sensownym przebiegiem to diesel
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Racjonalizatorskie pomysły pracowników Audi
    Program racjonalizatorski Audi, prowadzony po raz kolejny w roku 2012, dał impuls do wprowadzenia licznych rozwiązań usprawniających pracę w fabrykach Audi. W ubiegłym roku, w obu niemieckich zakładach, Ingolstadt i Neckarsulm, ...
    Mitsubishi Mirage debiutuje w Japonii
    Nowy Mitsubishi Mirage to globalny, nieduży samochód, który z założenia jest paliwooszczędny, niedrogi i kompaktowy (łatwy w prowadzeniu), czym spełniać ma wszelkie wymagania stawiane kompaktom zarówno ...