Kia Sportage III problem z modułem haka

18 Mar 2020, 23:13

Witam, problem objawia się tym że po naciśnięciu pedału stop w aucie w przyczepce świecą obydwa kierunkowskazy. W gnieździe haka (7-pin) w pin stopu brak napięcia, przewód gniazdo haka-wtyczka modułu przedzwoniony jest ok. a na wyjściu z modułu na pin stopu brak jest napięcia. Czy to znaczy że moduł jest walnięty i do wymiany? Bardzo proszę o radę.
emkara
Nowicjusz

19 Mar 2020, 07:56

Bardziej prawdopodobny scenariusz to słaba masa
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Mar 2020, 13:09

Hak masz oryginalny? Czy dokładałeś? Ile masz pinów 7 czy 13?
emkara napisał(a):W gnieździe haka (7-pin) w pin stopu brak napięcia
To nie jest pin od stopu. Pin 6 jest od stopu zobacz sobie na załączone grafiki z rozpiską.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

19 Mar 2020, 15:31

Hak jest dokładany, pinów w gnieździe jest 7. Zgadza się pin 6 jest od stopu nie inaczej. Wszystkie pozostałe światła pozycja, kierunki działają normalnie.
Nie wiem co z tą masą jak wskazał moderator, spróbujemy jeszcze raz sprawdzić podpięcie masy w gnieździe. Dzięki za wskazówki
emkara
Nowicjusz

19 Mar 2020, 15:42

emkara napisał(a):Nie wiem co z tą masą jak wskazał moderator, spróbujemy jeszcze raz sprawdzić podpięcie masy w gnieździe
Przy słabej masie raczej problem by był też z innymi pinami. Sprawdź czy po prostu nie wypiął się kabel z tego pinu od stopu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

19 Mar 2020, 15:50

Nie, to było by zbyt pięknie proste, najpierw sprawdziliśmy gniazdo potem przewód gniazdo-wtyczka do modułu i kabel jest dobry. to tak wygląda jak by z modułu nie wychodziło napięcie na przewód no i w końcu na pin 6.
emkara
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Kia Picanto LPG (bi-fuel) - małe zwinne i oszczędne auto
    W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na samochody małe o niskich kosztach eksploatacyjnych, Kia przygotowała wersję "dwupaliwową" najmniejszej pod względem wymiarowym linii Picanto. Debiutująca na 65 frankfurckim Salonie ...

21 Mar 2020, 09:45

emkara napisał(a): po naciśnięciu pedału stop w aucie w przyczepce świecą obydwa kierunkowskazy.

A czy stop się świeci? Jeżeli tak, to ja bym tu raczej dopatrywał się słabej masy albo jej braku na jednym z lamp.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Mar 2020, 18:43

Nie stop się nie świeci. Wybieram się do elektryka to napiszę co było. Dzięki za pomoc
emkara
Nowicjusz