Kia sportage. Nie startuje po kasowaniu błedów.

26 Lis 2020, 13:57

Czesć. Opiszę tutaj mój problem, może ktoś podsunie mi pomysł co robić z tym dalej.

Samochód to:
Kia sportage III 2012 xl 2.0 crdi w automacie.

Film z próby odpalenia:
https://photos.google.com/share/AF1QipO ... lqZVFvZjJB

Film z włączenia zapłonu:
https://photos.google.com/share/AF1QipO ... JDcWphNGRn

Przebieg wydarzeń:
Po zmianie kół zapaliła mi się kontrolka od TMPS. Stwierdziłem, że podłącze interfejs obd2 "ELM327 OBD2 Konnwei Bluetooth 3.0" i zbadam dokładniej temat. Do diagnostyki użyłem aplikacji car scanner. Faktycznie w pamięci był błąd C1664 związany z TPMS, który wykasowałem. Operacja przebiegła prawdiłowo, kontrolka zgasła. Nadszedł więc czas na test podczas jazdy i zobaczenie czy kontrolka nie zapali się ponownie. Tutaj dochodzi kolejny wątek. W trakcie działania z OBD rozładował mi się kluczyk (z powodu zimna). Miałem, już tak wcześniej i wystarczyło chwile potrzymać kluczyczyk w dłoniach aby odpalić auto. Po kilkunastu sekundach ogrzewania kluczyka byłem w stanie podjąć próbę odpalenia auta. I tutaj niespodzianka. Zapaliły się dodatkowe kontrolki widoczne na filmie: check engine, olej, eps, kontrola trakcji, akumulator, immobilizer a komputer nie pozwala na zapłon i słychać tylko klikanie (może to dźwięk jakiegoś przekaźnika?)

Podjęte operacje:
Próbowałem odpinać klemy akumulatora i zwierać je aby rozładować wszystkie układy w samochodzie.
Sprawdziłem napięcie akumulatora. 12.34V więc chyba powinno być ok.
Wymieniłem też baterię w kluczyku ale to spowodowało tylko, że teraz samochód nie rozpoznaje kluczyka :/ rozkodował się.

Czy ktoś ma może jakiś pomysł, radę? Czy pozostaje mi laweta i serwis.
dzon4xx
Obserwowany

29 Lis 2020, 12:17

dzon4xx napisał(a):Film z próby odpalenia
A dlaczego tu się nie świeci licznik tylko same kontrolki? To co słychać na filmie to na pewno nie jest próbą krecenia silnika przez rozrusznik tylko takie uderzanie kojarzy mi się z dendiksem rozrusznika który wyskakuje i chowa się cyklicznie nie zazęciając się z kołem zamachowym.

dzon4xx napisał(a):Próbowałem odpinać klemy akumulatora i zwierać je aby rozładować wszystkie układy w samochodzie.
Nie powinno się tak robić. W tym przypadku lepiej odłączyć akumulator na dłuższy czas.

dzon4xx napisał(a):Zapaliły się dodatkowe kontrolki widoczne na filmie: check engine, olej, eps, kontrola trakcji, akumulator, immobilizer a komputer nie pozwala na zapłon i słychać tylko klikanie (może to dźwięk jakiegoś przekaźnika?)
To jest pewnie następstwem rozłączenia akumulatora. I takie kontrolki jak ESP czy kontrola trakcji zgasną dopiero po ruszeniu autem i przejechaniu kilku metrów. Wygląda to tak jak by blokował zapłon immobilizer.

dzon4xx napisał(a):Sprawdziłem napięcie akumulatora. 12.34V więc chyba powinno być ok.
Przy takim napięciu nie powinno być problemów z rozruchem silnika.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Gru 2020, 19:18

Problem rozwiązany.

Przy zabawie z interfejsem obd stałem na światłach. Jako, że akumulator na nowy nie wygląda to po prostu rozładował się na tyle, że nie mogłem już odpalić ale nie tak bardzo, żeby zapłon nie działał. Dźwięk cpykania, który słychać na filmie to odgłos bendiksa rozrusznika.

Dzięki Rokiko. Naprowadziłeś mnie na rozwiązanie problemu sugerując, że dźwięk wydaje bendiks ;).
dzon4xx
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Nowa Kia Carens otrzymała 5 gwiazdek EuroNCAP
    Nowa Kia Carens otrzymała 5 gwiazdek w testach zderzeniowych EuroNCAP - wiodącej europejskiej organizacji oceniającej najważniejsze aspekty bezpieczeństwa w ruchu drogowym. Kia Carens jest jednym z dwóch tylko modeli ...