KIA STINGER 2.0 T-GDI L czy MERCEDES CLA 180 DLA KOBIETY ?

26 Maj 2019, 11:34

Forumowicze, kupuję auto dla żony na placu boju został CLA i już byliśmy pewni, gdy pojawił się Stinger... Auta w podobnej cenie wyposażenie chyba jednak nieco bardziej wypasione w KIA ale główne cechy użytkowe mają podobne. Tylko co teraz wybrać - prawdziwie sportową komfortową KIA czy Klasyczne niewielkie Coupe z Gwiazdą na masce ale "słabym silnikiem". Auto będzie na lata, głównie ma wzbudzać emocje i radość użtkowniczki POMOCY KAŻDY GŁOS POMOŻE A I ARGUMENTY SĄ MILE WIDZIANE Poniżej konfiguracja CLA do której równa stinger: https://www.mercedes-benz.pl/passengercars/content-pool/tool-pages/car-configurator.html/summary?Mcid=M3GUVFZD
przadzin
Nowicjusz

26 Maj 2019, 14:44

Gust, gust, gust i jeszcze raz gust. Kupujecie nowe, dość drogie auto - nie pytajcie ludzi w internecie co kupić. Najważniejsz, aby żona czuła się w nim dobrze i aby dobrze się jej jeździło.

Ja bym wybrał Kię, bo mi się podoba i jest praktyczniejsza (liftback, czyli można przewieźć np rower)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Maj 2019, 16:11

Dzięki, właśnie tego typu odpowiedzi oczekiwałem :)

"Ja bym wybrał Kię, bo mi się podoba i jest praktyczniejsza"

chyba źlezadałem pytanie - powinno być, "Co wam się bardziej podoba?"
przadzin
Nowicjusz

26 Maj 2019, 16:33

przadzin napisał(a): "Co wam się bardziej podoba?"

W tym problem, że to nie nam ma się podobać :mrgreen: :ok:

Z mojej strony - o ile przy nieograniczonym budżecie można dyskutować cla vs. stinger tak przy dostępnych opcjach wyposażenia kia wyprzedza mercedesa o kilka długości. Tylny napęd, silnik o normalnej pojemności i coś co przynajmniej dla mnie ma znaczenie - stingera nie widzisz na drodze kilka razy dziennie w odróżnieniu od cla (a przynajmniej w Krakowie). Do tego właściwości użytkowe/możliwości przewozowe również na korzyść kia.
Jedynym minusem dla kobiety czy tam przy jeździe po mieście jest te ponad 4,8 długości.

BTW w takiej kasie, nawet jeśli stinger by odpadł to i tak nie kupiłbym cla. https://www.volvocars.com/pl/konfigurator/sedan/s60
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Maj 2019, 21:32

Invi napisał(a):kilka razy dziennie w odróżnieniu od cla (a przynajmniej w Krakowie
jesteś pewien, że to CLA, a nie A klasa w sedanie? :naughty:

Na korzyść Stingera przemawia też to, że tył trochę jak Maserati (z przymrużeniem oka), a ważniejsze - jadąc we dwoje będziecie z małżonką siać panikę na drogach, bo policmajstry :wink: w sumie to im trochę zazdroszczę takiej służbówki (w Katowicach też mają/mieli fajnie, BMW e65)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Maj 2019, 22:35

Invi, s60 T5 R-design już nie ma w sprzedaży od ręki i praktycznie nie będzie, może pojedyncze sztuki, auta zamawiane do produkcji są z odbiorem nie wcześniej niż w styczniu 2020r.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Aygo - samochód do miasta
    Z danych Instytutu Badań Rynku Motoryzacyjnego SAMAR wynika, że pod względem liczby rejestracji model Aygo jest niekwestionowanym liderem rynku w klasie A. Od stycznia do kwietnia 2019 roku nabywców znalazło aż 1 721 ...
    Mercedes-Benz A 45 AMG fascynujący samochód kompaktowy
    Po raz pierwszy w historii sportowy oddział Mercedes-Benz prezentuje fascynujący samochód kompaktowy. A 45 AMG to element strategii "AMG Performance 50", stworzonej dla uczczenia 50. urodzin AMG w 2017 roku. Do jego ...