Kiedy kupić opony - najtaniej?

13 Lut 2018, 20:36

Najlepiej jest przed samym sezonem jak już można kupić opony 3-4 tygodniowe. Wtedy też są największe promocje i wybór z racji na dostępność opon.

Na pewno nie opłaca się kupować po sezonie bo zauważyłem że one wtedy są droższe i słabiej dostępne. Poza tym takie opony założymy dopiero po przynajmniej 6-8 miesiącach więc tyle jesteśmy już w plecy na wstępie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

04 Kwi 2018, 08:16

Jeżeli chodzi np o opony letnie, to najlepiej i zarazem najtaniej będzie zakupić je zaraz po zakończonym sezonie lub zimą wybór masz szeroki. Wyższe ceny będą teraz wraz z nowym sezonem letnim.
SpaCar
Początkujący

Auto: Peugeot 407
Silnik: 2.0 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

04 Kwi 2018, 10:34

SpaCar napisał(a):Wyższe ceny będą teraz wraz z nowym sezonem letnim.
Bedą niższe na wiosnę teraz jest najlepszy okres na wyhaczenia promocji i kupienia dobrych opon.

SpaCar napisał(a):Jeżeli chodzi np o opony letnie, to najlepiej i zarazem najtaniej będzie zakupić je zaraz po zakończonym sezonie lub zimą wybór masz szeroki.
Niestety tak nie jest ;/ sam kiedyś myślałem że to prawda ale prześledziłem dokładnie dostępność opon i ceny okazało się że po sezonie letnim opony letnie są dostępne to fakt ale jest ich znacznie mniej bo zaczyna się sezon zimowy i sprzedawcy na to stawiają. Dodatkowo bardzo często te opony są z wiosny czyli mają już kilka miesięcy a jak je kupisz i będziesz zakładał do samochodu to będą miały już rok ;/

Tak więc podsumowując nie opłaca się tak kupować opon.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

17 Maj 2018, 13:10

no nie wiem, bo ja też jestem zadowolony z zakupów na logistyka opon, a kupowałem tam już kilka razy. gdzie dostaniesz taniej opony i to w tak dobrej jakości? nigdzie. only logistyka opon mordeczko
drutnik
Nowicjusz

Auto: audi a6

17 Maj 2018, 13:41

drutnik napisał(a):gdzie dostaniesz taniej opony i to w tak dobrej jakości? nigdzie
Dostaniesz, sklepów jest od groma i ciut ciut wystarczy dobrze poszukać. często można trafić na jakieś promocje które pozwalają tez oszczędzić jakiś % wydatków na opony.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

04 Kwi 2020, 14:53

No ja bym celował raczej w jakieś sklepy internetowe i czaił się na lepsze promocje, możesz spróbować też z jakimś porównywarkami cen. Wiem że niektórzy kupują używki, żeby oszczędzić, ale ja bym się nie zdecydował.
Tomo33
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    O czym kierowca powinien pamiętać wiosną?
    Wyższe temperatury, zmiana warunków atmosferycznych, stanu nawierzchni i samopoczucia kierowców to symptomy panującej wiosny. To również czas przeglądów po zimie, wymiany opon i coraz większej ...

06 Kwi 2020, 09:57

Też bym nie zdecydował się na opony używane. Ja zawsze kupuje przez internet i zdecydowanie taniej wychodzi niż stacjonarnie w sklepach motoryzacyjnych
RobertoN
Początkujący

07 Kwi 2020, 11:00

RobertoN napisał(a):Ja zawsze kupuje przez internet i zdecydowanie taniej wychodzi niż stacjonarnie w sklepach motoryzacyjnych
Niektóre sklepy motoryzacyjne też kupują przez internet podobnie do zwykłego klienta po zamówieniu u nich wyszukują najlepszą opcję z najniższą ceną i zamawiają a przy sprzedaży jeszcze zarabiają. Nie zawsze są to hurtownie motoryzacyjne.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35