Kiedy kupić opony - najtaniej?

20 Paź 2014, 08:41

Zastanawia mnie kiedy kupować opony, żeby kupić najtaniej?
W przypadku letnich najlepiej kupować przed zimą. Tylko kiedy mniej więcej? Teraz czy jak spadnie śnieg?
Natomiast w przypadku zimowych to najlepiej chyba po zimie. Tylko też jest kwestia kiedy. Jak zima się całkowicie skończy czy to zależy od miesiąca.

Może ktoś pracuje w jakiejś hurtowni i wie kiedy taka zaopatruje się. W jakich miesiącach cena opon spada?

Może uda mi się trochę zaoszczędzić.
Nami
Nowicjusz

Auto: civic

20 Paź 2014, 18:44

Wiadomo że nikt Ci konkretnej daty nie powie.
Tak jak napisałeś najlepiej jest kupować letniaki zimą. Warto spytać się sklepu o jakiś rabat.
Ewentualnie samemu poszukać jakieś okazji.
używane opony. Prv
Hubertus33
Nowicjusz

Auto: Carisma

20 Paź 2014, 22:19

Wydaje mi się, że jeszcze warto poczekać. Tylko trzeba mieć na uwadze, że im bliżej do sezonu zimowego tym mniejszy jest wybór w oponach letnich.
qasu123
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

21 Paź 2014, 00:23

Jeszcze się w sklepach zajmują ustalaniem i podwyższaniem zimówek wiec pewnie jakiś outlet się zrobi na początku stycznia może.
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

21 Paź 2014, 13:13

Tylko kto kupuje opony zimowe po sezonie? Naprawdę niewielu. Wydatek jest spory - na zakup nowych często trzeba przeznaczyć około 1000 zł. W wielu sklepach zarówno stacjonarnych jak i internetowych można znaleźć jeszcze fajne oferty na poszczególne modele. Np w Motointegrator (inter cars)
pepa
Początkujący

Prawo jazdy: 17 05 1981
Auto: Mazda

30 Paź 2014, 12:43

To fakt,z reguły nie myślimy o tym co bezie potem a szkoda,bo moim zdaniem właśnie po sezonie można wybrać coś w niższej cenie. U nas też znajdziecie ciekawe promocje na opony zimowe mimo pełni sezonu,najwyższy czas na zmianę.
OponyImpolex
Początkujący

Silnik: 1.9 140KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hennessey Venom GT - najszybszy samochód świata
    Najszybszy samochód świata Hennessey Venom GT osiągnął prędkość 435.31 km/h (270.49 mil/godzinę) 14 lutego tym samym ustanawiając światowy rekord prędkości dla 2-miejscowego samochodu sportowego. Test podczas którego ...

03 Lis 2014, 18:05

No jeszcze idzie letnia aura choć ja już zmieniłem opony bo jeżdżę rano i wracam wieczorem a łapią czasami przymrozki do tego wilgoć i już jestem odpowiednio zabezpieczony :)
slickrz
Aktywny

05 Maj 2016, 10:25

Szukajcie online, nie na mieście, ale to trzeba porównywać stawki dla konkretnej opony, bo całkiem różnie może to wyglądać. Ostatnim razem tak kupowaliśmy. Ale czy nadal tak będzie najtaniej? Tego nie wiem - wszystko wymaga weryfikacji.
kierowiec
Początkujący

Miejscowość: czewa

18 Maj 2016, 08:14

Witam.
Opony letnie najlepiej kupić po sezonie, jak mają już przeceny w sklepach (od czerwca do sierpnia) kończy się sezon i obniżają ceny. Można też kupić taniej opony ze starszą datą produkcji. Polecam zakup online np. w tym sklepie oponax.pl.
artur1234mk
Obserwowany

Auto: Audi a4 b7

17 Sie 2016, 13:36

Oczywiście najlepiej kupować po zmianie sezonu, w sklepach internetowych. Oni mają dużo niższą marżę, z tego co się orientuje co właśnie relatywnie wpływa na cenę opon. Ja ostatnio kupowałem w sklepie opona i felga. Nie wiem czy słyszałeś o nim, ale ja mam pozytywne doświadczenie. Szybko i sprawnie.
pluska
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 12 1990
Auto: Golf 5 Plus

01 Wrz 2016, 06:52

Jeżeli chodzi o zimówki, jeżeli ma być tanio, to najlepiej teraz kupować.
Zobaczcie sobie na ceny opon zimowych tutaj [link do Oponeo wygasł]
W niektóych przypadkach nowe 14 można kupić za mniej niż 100 zł - czyli mniej więcej tyle ile nalewki.
Instat
Początkujący

Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: Citrone C2
Silnik: 1,6
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2001

06 Lut 2017, 15:24

Najlepiej kupować przez internet, bo można sobie porównać ceny wszystkich marek, przynajmniej ja tak robię jak korzystam ze strony aaaopony.pl, mają tam opony dębicy, michelin i ze 20 innych producentów. Czasem można trafić na wyprzedaże opon, warto sobie luknąć
walenty
Nowicjusz

Auto: toyota

06 Mar 2017, 08:23

może faktycznie ale ja wolę jak mi ktoś doradzi, jakie wybrać, temuu właśnie zmawiam w Euromaster
bolek778
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 05 1979
Auto: Audi

16 Mar 2017, 18:58

bolek778 napisał(a):Kiedy kupić opony - najtaniej?
Czy naprawdę tak trudno odpowiedzieć na pytanie? Piszecie jakieś adresy i firmy bez sensu zamiast odpowiadać na pytanie.

Opony najlepiej jest kupować przed rozpoczętym sezonem i poszukać promocji. Wtedy mamy pewność że kupimy świeże opony, tu zwracamy uwagę na datę produkcji (najlepiej nie starsze niż 3 m-c). Jak sezon się zacznie na dobre zawsze ceny lecą trochę w górę, wiem to z doświadczenia, a po sezonie nie zawsze się opłaca. Raz że może już być ciężko dostać takie jak chcemy, a dwa że założymy je do samochodu za ponad pół roku.

Gdzie kupować? Trzeba szukać i porównywać ceny inaczej najtańszej opcji nie znajdziemy :) Możecie zerknąć na naszym forum w porównywarce cen można tam sprawdzić czy np. inne sklepy nie mają taniej danej opony.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

29 Mar 2017, 09:13

Opony letnie najlepiej przed sezonem, albo po sezonie. Tak samo jak materiały budowlane w sezonie najdroższe bo jest większy popyt, magazyny i hurtownie się nie wyrabiają do obsługi zamówień i muszą zatrudniać nowe osoby no i żeby się opłaciło to trzeba podnieść ceny. Czyli za 2-3 tygodnie ceny będą najwyższe.
Kejup6432
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Audi 89 b2