Kiedy mogę naprawić auto po stłuczce?

17 Mar 2019, 14:44

Witam, jak w temacie, pacjent Peugeot 406 Coupe 3.0 V6 w limitowanej edycji Settant"anni. W zeszłym tygodniu pewne Volvo zrobiło mu kuku z prawej strony wymuszając pierwszeństwo. W dniu wczorajszym przybył rzeczoznawca z OC sprawcy i dokonał oględzin auta wraz ze zdjęciami.

Teraz mam pewien dylemat, bo nie wiem czy mogę już naprawiać auto - niezależnie od decyzji ubezpieczyciela będę je naprawiał, aczkolwiek w przypadku zaniżenia wartości odszkodowania/auta na pewno będę walczył zaczynając od wyceny niezależnego rzeczoznawcy, a jestem w 99% pewien że nie uznają mi wyższej wartości auta z powodu jego unikalności (1300 sztuk na cały świat).

Sęk w tym że autem poruszam się na co dzień i chciałbym mieć je sprawne jak najszybciej, a auto zastępcze nie wchodzi w grę..

Ktoś może miał podobną sytuacje?
Exodiss
Początkujący

Auto: Peugeot 406 Coupe
Silnik: 3.0 V6 207KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

17 Mar 2019, 15:07

Dlaczego auto zastępcze nie wchodzi w grę? należy Ci się do dnia otrzymania należności na konto w przypadku szkody całkowitej

Wersja limitowana nie ustala wartości auto w bazie danych więc możesz zapomnieć o jakiś szczególnych skokach wartości.
Naprawiać auto możesz nawet już ale dla pewności zaczekaj na decyzję z UB
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Mar 2019, 15:14

Dokładnie o tym mówie, wiem że nie ma go w żadnej bazie danych, dlatego pewnie jego wartość ustalą jak zwykłego tego modelu, a to jest dla mnie bardzo krzywdzące gdyż w Polsce miałem oferty za 16-17 tysięcy, o cenach na zachodzie nie będę wspominać...

Sam rzeczoznawca nie był stricte powiązany z Link4 (TU sprawcy), bo pracuje dla różnych firm więc do dokumentacji dołączył zdjęcie z plakietką identyfikującą tą serie i numerem, ale tak jak pisałem - wątpię że to coś zmieni w ich wycenie, dlatego najprawdopodobniej opinia zewnętrznego rzeczoznawcy może tu cokolwiek pomóc.

Auta zastępczego nie chcę, jestem młodą osobą, mam 19 lat i wolę jeździć własnym autem, nie czuje się komfortowo jak mam jeździć autem kogoś innego, tymbardziej z wypożyczalni.
Exodiss
Początkujący

Auto: Peugeot 406 Coupe
Silnik: 3.0 V6 207KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

17 Mar 2019, 17:01

Exodiss napisał(a):Auta zastępczego nie chcę, jestem młodą osobą, mam 19 lat i wolę jeździć własnym autem, nie czuje się komfortowo jak mam jeździć autem kogoś innego, tymbardziej z wypożyczalni.
no to sory ale współczuje głupoty :ok: przecież należy Ci się to bierz a tym bardziej jak mówisz że auto Ci jest potrzebne.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4