Wycieranie lakieru o progi - regulacja drzwi, lakierowanie

03 Mar 2019, 21:37

Cześć wszystkim. Mam pewien problem z lakierem na tylnich drzwiach w moim Hyundaiu ix35. W samochodzie zostały założone progi boczne. Niestety plastiki w jednym z miejsc są trochę z byt wysoko i powodują wycieranie lakieru drzwi na odcinku kilku cm. Problem dotyczy obu tylnich drzwi. Czy ma ktoś pomysł w jaki sposób można by ten problem najlepiej załatwić? Nie mam w tym kompletnie żadnego doświadczenia więc nie za bardzo wiem co zrobić. Wiem, że mogę spróbować położyć lakier w to miejsce, ale to będzie chyba raczej tylko doraźne rozwiązanie problemu bo i tak po pewnym czasie zostanie on znowu wytarty. Czy orientuje się ktoś czy można np. wyregulować o kilka mm drzwi? Prosiłbym też o ewentualne porady dotyczące uzupełnienia lakieru. Z tego co się orientowałem to są na rynku dostępne zestawy do uzupełniania tego typu ubytków wraz z instrukcjami ale będę wdzięczny za każdą poradę. Wycieranie lakieru o progi - regulacja drzwi, lakierowanie Wycieranie lakieru o progi - regulacja drzwi, lakierowanie
tomek198823
Nowicjusz

Zdjęcia: 3

03 Mar 2019, 22:30

I trzeba by bylo trochę drzwi przesunąć i trochę plastik podszlifowac i polakierowac na nowo
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Mar 2019, 23:00

a czy po zeszlifowaniu plastiku nie on (plastik) straci koloru? Chyba, że jest jakiś sposób na takie zeszlifowanie żeby zachować kolor? Do lakierowania zamierzam zakupić sobie jakiś zestaw z Allegro, chodzą tam po 70-80 zł.
tomek198823
Nowicjusz

Zdjęcia: 3

12 Mar 2019, 23:09

To inaczej, najlepiej pierwszym rzutem trzeba spróbować ukształkować plastik, opalarką go dobrze podgrzać, wziąć płaski kilku centymetrowy kawałek ( może być nawet drewniana listewka) no i po nagrzaniu dusić to miejsce i trzymać aż do wystudzenia plastiku, jak masz czym to najlepiej zaprzeć o wnękę dachu, są kije od szczotki z rekulowaną długością, tu zda to egzamin idealnie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

7 premier Toyoty namieszało na rynku w 2019 roku
    Rok 2019 był dla Toyoty rokiem siedmiu premier. Japońska marka wprowadziła na rynek nowe auta różnych segmentów - kompaktową Corollę w trzech wersjach nadwozia, sportowe coupé GR Supra, SUV-a RAV4, sporego ...