Kiedy najlepiej kupić używany samochód?

08 Gru 2021, 09:35

Witam. Słyszałem wiele różnych teorii o tym, kiedy najlepiej kupić używany samochód. Niektórzy mówią, że najlepiej używane auta kupować jesienią. Inni znowu, że nie ma różnicy między poszczególnymi miesiącami w roku. No i są jeszcze teorie, że najlepiej kupować pod koniec miesiąca. Ale w sumie nikt nie podaje żadnego uzasadnienia, dlaczego któryś z okresów miałby być lepszy. Czy ktoś może mi to wyjaśnić?
blinkws
Nowicjusz

08 Gru 2021, 09:53

W lecie, w zimę chyba najgorzej bo nie widać lakieru w całej okazałości i ciężej sprawdzić klimatyzację.
Gość114260

08 Gru 2021, 10:18

W obecnej sytuacji na rynku kupowalbym jak najszybciej
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Gru 2021, 12:34

Nie ma to znaczenia kiedy, ktoś chce sprzedać nie sprzedawać to zgodzi się na rozsądną cenę, to co widzisz w ogłoszeniu a za ile kupujesz często wcale nawet nie jest blisko siebie, ostatnio tez gadałem z jednym sprzedawca to na start był w stanie mi zejść 8 tys przy cenie auta 45 no to sobie wyobraź, sam w tamtym roku sprzedawałem polo, chciałem 38, totalne zero zainteresowania przyjechał pan z propozycją 32, zgodziłem się z miejsca bo auto juz ponad pół roku stało w ogłoszeniu, z ML też było podobnie, chciałem 18 a finalnie sprzedałem za 12500 także widzisz tylko na moim przykładzie ile było sytuacji dużych negocjacji a takich ogłoszeń jest naprawdę dużo.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Gru 2021, 12:37

Cześć. Wszystko zależy od zmian popytu i podaży. Rośnie popyt, to rośnie cena. I dlatego na wiosnę ceny są wyższe. Wtedy wiele osób decyduje się na zakup używanego samochodu. I jesienią jest podobnie. Większość ludzi zmienia auto po zimie albo po lecie. I to widać po cenach.

Ale teraz przez pandemię zmieniło się sporo i rynek już tak nie wygląda. Ponieważ brakuje półprzewodników, opóźniają się dostawy nowych samochodów, więc tych nie ma nawet w salonach. Rosną więc ceny używanych, i to rosną o 10-20 procent, a kupujący dopłacają tyle, żeby kupić dobrze utrzymane auto.
Vacuum
Nowicjusz

08 Gru 2021, 13:53

Nie da się na to pytanie odpowiedzieć jednoznacznie z uwagi na specyfikę obecnych czasów:
- nieprzewidywalne restrykcje usprawiedliwiane cv19
- przerywane łańcuchy dostaw
- polski wał
- spadająca wartość złotówki
- itd. itd.

Wartość pieniądza spada więc teoretycznie teraz lepiej ale może też się okazać, że dużo osób zacznie bankrutować i sprzedawać auta w przyszłym roku by odzyskać pieniądze. Wtedy wartość samochodów używanych może być znacznie niższa.

Za dużo zmiennych by to przewidzieć. To loteria.
Łukasz93
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Pierwszy na świecie SUV z elektrycznym napędem
    Idea samochodu elektrycznego jest równie stara jak sama motoryzacja. Już w pierwszej dekadzie XX wieku wydawało się, że pojazdy zasilane prądem elektrycznym będą dominowały nad autami spalinowymi. Stało się jednak ...

08 Gru 2021, 20:23

W tych czasach ceny za używane auta mogą być tylko wyższe, w następnym roku niewiele się zmieni, auta wręcz będą dalej droższe i będzie ich na rynku mało.
Ostatnio dochodzi do takich sytuacji że kolega sprzedał auto drożej teraz jak 2 lata wstecz jak kupował :lol:
toyman40
Stały forumowicz

08 Gru 2021, 20:35

toyman40 napisał(a):Ostatnio dochodzi do takich sytuacji że kolega sprzedał auto drożej teraz jak 2 lata wstecz jak kupował

Tak teraz jest z wieloma rzeczami, głównie elektroniką. Nikt Ci nie wywróży co będzie w następnym roku, więc lepiej kupować teraz co jest.
Gość114260

08 Gru 2021, 21:24

toyman40 napisał(a):W tych czasach ceny za używane auta mogą być tylko wyższe, w następnym roku niewiele się zmieni, auta wręcz będą dalej droższe i będzie ich na rynku mało.

Niekoniecznie. Jeśli poziom bezrobocia będzie wysoki to auta mogą zacząć tracić na wartości. Nie da się jednak tego przewidzieć.
Łukasz93
Początkujący

08 Gru 2021, 21:25

Czemu poziom bezrobocia miałby wzrosnąć?
Bardziej bym się obawiał stóp procentowych i kredytów, które ludzie nabrali pod korek.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

09 Gru 2021, 15:33

Jak chcesz zrozumieć zmiany cen na rynku używanych samochodów, to tu jest dobry artykuł, który to wyjaśnia https://www.carvertical.com/pl/blog/kiedy-jest-najlepszy-moment-na-zakup-samochodu-uzywanego
Chechire
Nowicjusz

09 Gru 2021, 19:01

Łukasz93 napisał(a):Niekoniecznie. Jeśli poziom bezrobocia będzie wysoki to auta mogą zacząć tracić na wartości. Nie da się jednak tego przewidzieć.

Dzisiaj akurat jest tak że ten co nie ma dzisiaj pracy to musi być bez rąk lub nóg, ale poziom bezrobocia ma się nijak do cen samochodów, bo ludzie jednak czymś jeździć muszą, ileż można remontować swojego passata którego naprawy są wielokrotnie wyższe czasami jak samo auto, więc ktoś będzie wolał kupić sobie coś nowszego, pozatym wszechobecny dodruk pieniądza, programy tfu socjalne, więc ludzie generalnie pieniądze mają i je wydają. inna kwestia że te pieniądze są coraz mniej warte i będą coraz mniej warte
Druga rzecz to już prawie na pewno w następnym roku nie zmieni się nic,tendencja cały czas wzrostowa, wszystko leci do góry, waluty szleją , na zachodzie europy też nie ma co kupić, ceny poszły z 30% w górę, i euro rekordowo wysokie, no to jak ma być tanio czy taniej ?
toyman40
Stały forumowicz

16 Gru 2021, 10:26

Od półtora miesiąca przeglądam ogloszenia samochodów używanych na otomoto oraz innych serwisach i dochodzę do wniosku, że samochody używane w cenach 50-60k słabo się sprzedają, ludzie chyba bardziej chcą je sprzedawać niż sprzedać. Od początku widzę cały czas te same ogłoszenia, od czasu do czasu coś zniknie, jeśli cena będzie bardzo atrakcyjna.
Adrian990
Nowicjusz

16 Gru 2021, 21:03

Adrian990 napisał(a): i dochodzę do wniosku, że samochody używane w cenach 50-60k słabo się sprzedają

nie ko końca masz rację, dlatego że grudzień generalnie jest bardzo słaby jeżeli chodzi o sprzedaż samochodów, ludzie bardziej już myślą o świętach, nowym roku, kto miał kupić w tym roku ten kupił, zostały niedobitki którzy liczą na to że od nowego roku coś się zmieni., zaraz tez pogoda się popsuje i nawet nikomu specjalnie nie będzie się chciało jeździć za jakimiś autami.
Mój znajomy sprowadza auta z zachodu w przedziale 30-60 tys i ten rok jest rekordowy jeżeli chodzi o sprzedaż. :mrgreen:
pozatym co dzisiaj kosztuje 60 tys po nowy roku paradoksalnie może kosztować 65 tys. Przy takim ogromnym dodruku pieniądza, i przy takiej mega inflacji, przy walutach dochodzących do prawie 4,70 w zakupie to jak ma być tanio?
Pozatym klient który ma w portfelu 60-80 tys to bardziej może myśli o czymś z tzw. wyprzedaży rocznika, może segment niżej ale jednak nowe, może coś jeszcze dołoży i weźmie nowe z finansowaniem...itp.
toyman40
Stały forumowicz

16 Gru 2021, 22:39

Przeglądałem ogłoszenia takich aut jak toyota corolla, avensis, mitsubishi Asx, kia sportage i od półtora miesiąca ciągle te same auta wiszą. Od przyszłego roku może być tez taka sytuacja, że spadnie popyt na auta, gdyż zmienią się zasady leasingu i obecnie wielu przedsiębiorców kupuje nowe auta, aby przed nimi zdążyć ;)
Adrian990
Nowicjusz