Kiedy sprawdzać olej w silniku?

Wczoraj, 07:53

Dzień dobry, auto to passat b6 1,9 tdi. Kiedy mam sprawdzać poziom oleju silnikowego ? Koledzy z pracy mówią mi że tylko i wyłacznie na zimnym np po paru godzinach lub po nocy, mechanik mówił mi że 10 minut po zgaszeniu auta, a w google co artykuł to też jedni piszą tak , a inni inaczej, i co ja mam zrobić?

Odkąd mam samochód , czyli już rok zawsze sprawdzałam olej z raz na tydzień rano jak jechałam do pracy. Dokładnie to ruszałam z domu, za ok 6 km mam lidla w którym się co dzień zatrzymuje, staje zawsze w tym samym miejscu, jest równo bo auta na luzie nie rusza się ani w jedną ani w drugą stronę , i po wyjściu ze sklepu, średnio to wtedy ok 20 minut i sprawdzam olej który jest delikatnie pod maksem. Czy ja dobrze sprawdzam czy coś robie nie tak?
mysz321
Obserwowany

Wczoraj, 21:12

mysz321 napisał(a):Czy ja dobrze sprawdzam czy coś robie nie tak?
Jest ok.

Są różne szkoły przy sprawdzaniu poziomu oleju ale ja uważam, że po zgaszeniu silnika i odczekaniu chwilę to najlepsza opcja :wink: jak silnik będzie jeszcze ciepły.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Warsaw Oldtimer Show 2018 / relacja
    Klasycznie piękne oldtimery i youngtimery można było obejrzeć w majowy drugi weekend na V Targach Pojazdów Zabytkowych Oldtimer Warsaw Show 2018 które odbyły się w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie. To największe ...