Kij w mrowisko - ŚWIATŁA P/MGŁOWE

Jak używasz świateł p/mgłowych

używam zgodnie z przepisami i rozsądkiem
7
54%
używam zgodnie z własnym widzimisię
1
8%
używam zawsze
0
Brak głosów
używam sporadycznie, tylko w wyjątkowych sytuacjach
4
31%
w moim aucie nie ma świateł p/mgłowych
1
8%
MTV
0
Brak głosów
Razem głosów : 13

29 Lis 2006, 08:12

Jazda na światłach przeciwmgłowych (p/m) od zawsze jest dla mnie powodem podnoszenie się ciśnienia na drodze i postaram się w kilku słowach nakreślić powody tego stanu rzeczy...

Od pewnego czasu dojeżdżam do pracy ponad 30 km. Pogoda jaka jest - każdy widzi: mgły są na porządku dziennym, ale...
No właśnie - kto żyw włącza p/m i ma wszystko w d*** myśląc, że jak ma, i jak jest mgła to mu wolno :evil: .

Tymczasem (tutaj coś o przepisach) kodeks wyrażnie mówi, że światła p/m należy WYŁĄCZYĆ niezwłocznie po wyjechaniu z obszaru ograniczonej widoczności, należy WYŁĄCZYĆ, kiedy pojazd za- lub przed nami jedzie w odległości mniejszej niż 50m. A UŻYWAĆ ich można TYLKO w warunkach OGRANICZONEJ przejrzystości powietrza!
Niestety, coraz więcej kierowców jeździ na p/m cały czas! To nie tylko im nie pomaga w normalnych warunkach, ale przeszkadza innym - zwłaszcza w czasie deszczu! Światło p/m przednie (zazwyczaj umieszczone w lub pod zderzakiem) daje dużo większy odblask od mokrej nawierzchni i powoduje u kierowców (zarówno u tych nadjeżdżających z przeciwka, jak i u porzedzających przez lusterka) olśnienie (tak się to fachowo ponoć nazywa)! A to z kolei powoduje zmniejszenie pola widzenia i zdolności postrzegania u tych kierowców w porze ciemnej, co bezpośrednio ma związek z bezpieczeństwem na drodze. Podobnie rzecz się ma z tylnimi światłami p/m. Oprócz odblasku od mokrej jezdni dochodzi jeszcze (ZWŁASZCZA we mgle) do powstania tzw "halo" wokół takiej mocnej lampy w kolorze czerwony i zdecydowanie obniża zdolność postrzegania u kierowczy jadącego za takim autem.

Dlatego chciałbym tutaj zaapelować :

DO WSZYSTKICH KIEROWCÓW - UŻYWAJĄĆ ŚWIATEŁ PRZECIWMGŁOWYCH - UŻYJCIE INTELEKTU (to coś takiego, co powoduję, że myślenie nie boli) I POMYŚLCIE INNYCH KIEROWCACH: TYCH ZA WAMI, PRZED WAMI I TYCH JADĄCYCH Z PRZECIWKA I POSTARAJCIE SIĘ OKAZAĆ IM SZACUNEK WYŁĄCZAJĄC ŚWIATŁA P/M WTEDY, GDY MOGĄ ONE PRZESZKADZAĆ INNYM.

Dziękuję za uwagę
Pozdrawiam
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

29 Lis 2006, 09:14

W 100% zgadzam się z tobą, to jest po prostu bezmyślność!
Michał
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Miejscowość: Grodzisk Mazowiecki

29 Lis 2006, 11:25

Zgadzam się z tym. Ile osób po przeczytaniu tego tekst zrozumie go i będzie przestrzegać tych zasad? Polska drogowa rzeczywistość jest okrutna! :!:
Popieram wszelkiego rodzaju akcje mające na celu poprawienie bezpieczeństwa drogowego, chcę aby było ich jak najwięcej.
Musimy działać na rzecz poprawy sytuacji na polskich drogach. Każde prawidłowe użycie świateł przeciwmgłowych jest przykładem dla innych i należy dawać dawać go jak najwięcej. 8)
Czasami mam problemy, ale zawsze je rozwiązuję.
motomaniaczek
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Końskie

29 Lis 2006, 11:37

zauważyłem też,że niektórzy kierowcy nawet w dzień jeżdżą z włączonymi p/m(aktualne warunki drogowe dwa dni mgła).
ze swej strony dodam iż kodeks drogowy mówi jeszcze jedną rzecz:ZABRONIONA JEST JAZDA Z WŁĄCZONYMI ŚWIATŁAMI PRZECIW MGIELNYMI W TERENIE ZABUDOWANYM.i tu mało kto to respektuje.
pozdro 8)
Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
Auto: nie mam

29 Lis 2006, 20:20

Makabra co się dzieje z tymi światłami przeciwmgłowymi i bezmyślnymi kierowcami który włączają je bez sensu! Nie chodzi mi tu nawet o używanie tych świateł w czasie mgły! Jak ostatnio jechałem jak padał deszcz poza terenem zabudowanym pasy na drodze w ogóle nie widoczne pobocze nie oznaczone a koleś z naprzeciwka z włączonymi halogenami i te światła odbijające się od mokrej jezdni to normalnie makabra. Niestety ale niektórzy myślą tylko o sobie i nawet nie przyjdzie im do głowy że może to przeszkadzać innym użytkownikom 4 kółek.
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Rok produkcji: 2016

30 Lis 2006, 07:47

Ja mam na grillu i na dachu kilka dalekosiężnych :twisted: ... czasem pomaga...
Ale ciśnienie podnosi niemało...

A może by tak strzelać do nich, bez uprzedzenia, strzałem ostrzegawczym w tył głowy... :roll:
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1990
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowa EkoJazda
    Jak jeździć ekologicznie i ekonomicznie zimą? Zasady są te same o każdej porze roku, ale w trudnych warunkach pogodowych, niskich temperaturach mają jeszcze większy wpływ na bezpieczeństwo wszystkich uczestników ruchu ...

03 Gru 2006, 23:49

grzestv napisał(a):ZABRONIONA JEST JAZDA Z WŁĄCZONYMI ŚWIATŁAMI PRZECIW MGIELNYMI W TERENIE ZABUDOWANYM.i tu mało kto to respektuje.
pozdro 8)

Tak to wyglada w przepisach, ostatnio w Radomiu byla taka mgla, gdzie widocznosc wynosila jakies 6 metrow ;-) Nie zauwazylem ulicy do skretu w prawo, nie widzialem tez drugiej strony jezdni. Co w takiej sytuacji? Mimo, ze byl zabudowany to jednak uzywalem i jakos sumienie mnie z tego powodu nie gryzie, bo pogoba byla fatalna. Mimo terenu zabudowanego.
(prawie) wszystko czego potrzebuje Twój samochód.
AutoElegance
Nowicjusz

Miejscowość: Radom

04 Gru 2006, 17:26

Tu mogę się z tobą zgodzić ale chodziło zapewe o takie sytuacje gdzie mgła w mieście jest mniejsza wtedy też są halogeny nagminnie nadużywane przez niektórych kierowców.
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Rok produkcji: 2016

04 Gru 2006, 17:58

I tym oto sposobem udowodnilismy, ze kodeks jest bledny ;-)
Niektorzy po prostu wsiadaja do samochodu i zabieraja zabrac z domu mózgu...
(prawie) wszystko czego potrzebuje Twój samochód.
AutoElegance
Nowicjusz

Miejscowość: Radom

14 Gru 2006, 15:16

Często widze nasze POLONEZY z włączonymi światłami p/m - i nie wiem czy to kierowcy próbują dowartościować swóje auto chęcią pokazania że mają również takie światła w swoich wozach czy po prostu sa niemyślącymi idiotami.
Dotyczy się to również innych marek samochodów ale ja często widze takie zachowanie się kierowców własnie w POLONEZACH
kristopherl
Nowicjusz