Kilka aut do 15 tys euro . Na ktory sie zdecydowac ?

21 Cze 2011, 23:07

Czesc , pisalem juz tutaj temat ale za bardzo sie nie okreslilem i niestety musialem przelozyc kupno samochodu o kilka miesiecy , ten czas wlasnie nadchodzi i musze sie juz jakos zdecydowac , a powiem ze moja pasja to nie jest wiec za kazda pomoc i wyjasnienia z gory dziekuje . Tak wiec :
Mieszkam w niemczech wiec place w euro , samochodow ogladam na autoscout24.de , max do 15 tys plus w tym raczej felgi jak nie bedzie w komplecie z samochodem jakis przyzwiotych plus jakis sprzet audio . Jestem mlody , zarabiam tylko na siebie wiec autko chcialbym moze sportowe jakies ale nie musi byc koniecznie , pasuje mi nawet 2 osobowe bo nie mam w planach nikogo wozic ani byc taksowka , bedzie to moj jedyny samochod , myslalem tez o jakims w miare mocnym silniku , raczej benzyna , spalanie nie gra wielkiej roli chociaz do 20l/100km byloby super.
mam kilka w glowie ale co jakis czas napalam sie na jakis inny i tutaj jest wlasnie moj problem ..

1.VW Golf V Gti 2.0 (200PS)
Rocznik 2005 chyba jak sie cos trafi nowszego
Max 100tys. przebiegu

2.Audi A4 Cabrio 2.4 (170PS) albo Cabrio 2.5 Tdi (163PS)
Rocznik 2003-04
Max 100 tys. przebiegu

3.BMW 318Ci Cabrio (143PS) albo 2.0Ci Cabrio (170PS)
Rocznik 2002-03
Max 100 tys.

4.BMW 520i (170PS)
Rocznik 2003-04
Max 100 tys.

5.BMW Z4 2.2i (170PS) albo 2.5i (192PS)
Rocznik 2003-04
Max 100 tys.

6.Z takich co jeszcze mi sie spodobaly to Porsche Boxster , Ford Mustang czy Mazda RX-8 .

Jak z utrzymaniem tych samochodow , ktory bylby najlepszym wyborem , moze jeszcze jakies propozycje , jestem otwarty na wszystko :)
PatrickKluivert
Nowicjusz

Miejscowość: Dortmund

21 Cze 2011, 23:18

Jakbym mogl to chcialbym kazdy z tych wymienionych bo kazdy z nich ma cos w sobie ale moimi takimi nawiekszymi faworytami sa chyba Golf i Z4 .
PatrickKluivert
Nowicjusz

21 Cze 2011, 23:49

Z4 to chyba najatrakcyjniejsze z wyglądu autko i najmniej spotykane z tych wszystkich, wadą będzie na pewno koszt utrzymania - największy spośród wszystkich. Polecam silnik 3.0i jako jeden z najlepszy oferowanych w Z4 - spalanie nie jest takie straszne minimalnie większe niż w 2.5i, możesz poczytać na temat auta na forach BMW. No i bez problemów znajdziesz w wersji cabrio. To auto uważam, za najlepszy wybór spośród podanych.

Co do E60 2.0i jest trochę słabym silnikiem na tle innych dostępnych jednostek, a na większy może nie starczyć budżetu, znikoma awaryjność, bardzo duży komfort, ale wydaje mi się, że nie jest odpowiedni w stosunku do twoich potrzeb.

E46 odpuścił bym od razu - moim zdaniem nie warto kupować przestarzałego modelu w tej kwocie. Na nowszy model serii 3 może nie starczyć funduszy, a już na pewno na cabrio, czy coupe.

O Audi się nie wypowiadam, mam za małe doświadczenie z tym modelem.
Natomiast uważam, że Golf nie pasuje do zestawienia, jedynym jego plusem jest silnik/wersja GTI, ale komfortem i właściwościami jezdnymi odbiega trochę od konkurencji, to po prostu inna klasa.
Soundbar
Nowicjusz

Miejscowość: Polska
Auto: BMW E39 530D 194KM

22 Cze 2011, 00:19

Zdecydowanie tak , tez moim zdaniem Z4 jest najladniejsze z wyzej wymienionych , dzieki ze wspomniales o tym silniku 3.0i bo nie bralem go za bardzo pod uwage a tak to teraz o nim sprobuje cos poczytac . Napewno da sie taki zestaw dostac na takie pieniadze i jesli juz to tylko cabrio bede szukal .

E60 bralem pod uwage wlasnie ze wzgledu na komfort jazdy ale raczej odpada ten model , E46 musialbym sie przejechac i przetestowac ale moze i masz racje ze za stary model jak na takie pieniadze .. Audi wlasnie te A4 cabrio bardziej mnie zainteresowalo dlatego ze kilka tyg temu dostalismy z bratem na weekend troche nowszy model niz ten ktory wymienilem a mianowicie 3.0 TDI z 2008 roku o mocy prawie 300PS i naprawde zrobil na mnie ogromne wrazenie :)

Hmm to GTI nie wiem sam ale jakos ciagnie mnie to tego autka , jezdzilem kilka razy GTI 30 Edition i super mi sie podobal i jakos to we mnie zostalo .. :)
PatrickKluivert
Nowicjusz